Međunarodni dan integralnih žitarica, 19. novembar, podseća nas na značaj uvođenja zdravijih izbora u svakodnevnu ishranu i ukazuje na posebne dobrobiti koje nam integralne žitarice donose.
Proizvodi od celog zrna su bogati vlaknima, esencijalnim nutrijentima i doprinose očuvanju zdravlja, od smanjenja rizika od srčanih bolesti do dijabetesa i određenih vrsta kancera.
Međutim, uprkos ovim prednostima, istraživanja pokazuju da unos integralnih žitarica širom sveta, pa i u Srbiji, nije na zadovoljavajućem nivou.
ČITAJTE I: Održiva poljoprivreda na malom imanju Stepanovih – „Zdravo dobra priča“ stiže iz Kikinde
Prema istraživanju sprovedenom 2022. godine, građani Srbije uglavnom prepoznaju zdravstvene koristi integralnih žitarica, ali jedan deo njih (oko 22%) još uvek ne uživa u ukusu ovih proizvoda ili ih izbegava zbog cene koja je često viša u odnosu na proizvode od rafinisanog brašna.
U porodicama sa decom do 16 godina, integralne žitarice se konzumiraju u proseku dva do tri puta nedeljno. Kako bi se dodatno podržao unos zdravih namirnica, važnost planiranja obroka ne može se dovoljno naglasiti – dobar spisak za kupovinu, naročito za porodice sa decom, treba da sadrži obilje sezonskog voća i povrća, proizvoda od integralnih žitarica, kvalitetnih proteina, kao i zdravih masti iz orašastih plodova i maslinovog ulja.
Zanimljivo je da je čak 80% učenika u Srbiji uzrasta od 13 godina steklo naviku redovnog doručka, što predstavlja izuzetan potencijal za promovisanje zdravijih prehrambenih navika, uključujući i unos integralnih žitarica kao neizostavnog dela doručka. Na taj način, kroz edukaciju i podizanje svesti, možemo pomoći mladima da donesu zdravije odluke koje će im koristiti tokom celog života.
Iako potrošači ponekad percipiraju prerađene proizvode kao manje hranljive, važno je istaći da proizvodi od integralnih žitarica, poput hleba i žitarica za doručak, zapravo doprinose smanjenju rizika od hroničnih bolesti i smrtnosti. Pored toga, prelazak na integralne žitarice ima značajan pozitivan uticaj na životnu sredinu – podaci pokazuju da upotreba integralnih zrna može smanjiti ekološki uticaj za 20% u poređenju sa rafinisanim žitaricama.
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook