Rumenka: Izbor najboljih pihtija 1. marta

 

Za pihtije važi jedno pravilo: Ili ih volite ili ih ne volite. Ovo jelo rezervisano je za zimski period.

To je sasvim logično jer u vremenima kada nije bilo frižidera, niske temperature vazduha održavale su pihtije želatinastima.  Prvi put se kuvaju oko Bogojavljenja, neizostavno se luže na Svetog Jovana.

 

ČITAJTE I: Niš: U Degustaciono-edukativnom centaru čuvaju se jela sa juga Srbije

 

 

A u Rumenci 1. marta, 22. put biraće se najbolje pihtije. Naime, na terenu FK Jedinstva, ulica Arsenija Čarnojevića 2, održaće se „Rumenačka pihtijada“. Svečano otvaranje zakazano je za 12:30 časova.

Foto: Rumenačka pihtijada

„Rumenačka pihtijada“ je manifestacija posvećena multikulturalnosti lokaliteta na polju gastronomije i materijalnog kulturnog nasleđa. Obuhvata obeležavanje tradicionalne gastronomske međunarodne višedecenijske manifestacije – pihtijade uz prigodan kulturni kontekst i muzičko-zabavni program.

Ono što rumenačke pihtije izdvaja od drugih jeste njihov stari i provereni recept. U njihovoj pripremi najbitniji je izbor mesa, a u ovom slučaju, to su butkica, kolenica i glava.

Foto: Rumenačka pihtijada

Svake godine održava se tradicionalno takmičenje u kojem stručni žiri bira i nagrađuje najbolje pihtije.

Foto: Rumenačka pihtijada

Zanimiljivosti o pihtijama

  • Pihtije su bogate kolagenom, proteinom koji je odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože, zglobova, kostiju i vezivnog tkiva. Ovo jelo se priprema od delova mesa bogatih kolagenom. Tokom dugog kuvanja, kolagen iz tih delova mesa prelazi u tečnost, koja se hlađenjem pretvara u želatin. Osim što su pihtije ukusan specijalitet, one mogu imati i pozitivne efekte na naš organizam, naročito na vezivno tkivo i kožu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

  • U regionu postoje različite varijacije ovog jela, i to kako u načinu pripreme, tako i u nazivu. Na primer, u Makedoniji je poznato kao pivtija, u Bugarskoj kao pača, u Hrvatskoj ovo jelo zovu hladetina, dok se u drugim slovenskim kulturama, ali i u Mađarskoj i Grčkoj, jelo takođe pojavljuje u različitim oblicima. Svaka zemlja dodaje svoje začine i specifičan način serviranja.

Foto: rumenackapihtijada.rs