Afrička kuga svinja u Južnom Banatu

 

Selo Jabuka kod Pančeva proglašeno je za ugroženo područje zbog zarazne bolesti afričke kuge svinja, na osnovu rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu.

 

 

ČITAJTE I: Afrička kuga svinja u četiri sela u okolini Čačka

 

 

Na osnovu ovog rešenja područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Jabuka, u Južnobanatskom upravnom okrugu, proglašava se ugroženim od afričke kuge kod domaćih svinja.

-Područje obuhvata i naseljena mesta Glogonj, Kačarevo i Pančevo na teritoriji grada Pančeva, naseljeno mesto Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, Južnobanatski upravni okrug i naseljeno mesto Ovča na teritoriji opštine Palilula, grad Beograd – saopšteno je iz Uprave za veterinu.

Nadležni iz mesne zajednice Jabuka su se, takođe, oglasili na društvenim mrežama objavom da zbog pojave afričke kuge na teritoriji ovog naselja, veterinarska stanica obilazi kuće i utvrđuje koja domaćinstva imaju ove svinje i da li su one zaražene.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

U toku je obeležavanje neobeleženih svinja, kao i neprekidno praćenje situacije na terenu, a navodi se i da bolest nije prenosiva na ljude.