Akcija za više hrane beloglavim supovima i očuvanje prirode

 

Udruženje Jadovnik iz Prijepolja okupilo je poljoprivrednike, vlasnike klanica i aktiviste da zajedničkim snagama obezbede dovoljno hrane za beloglave supove u tom kraju, saopštio je danas Media i reform centar Niš (MRCN).

Udruženje Jadovnik je zainteresovane građane informisalo o održavanju hranilišta Kašan, koje je nastalo pre 12 godina, sa ciljem da naše najveće ptice i druge životinje budu site.

-Cilj je da se inicijativa proširi i uključi nove poljoprivrednike i vlasnike klanica, kako bi hrane za supove uvek bilo, a istovremeno i manje otpada koji zagađuje prirodu, rekla je jedna od inicijatorki projekta „Zaštitimo beloglavog supa“ Dragana Terzić.

Pored obezbeđivanja dovoljno hrane radi se i na edukaciji o značaju zaštite beloglavog supa za Prijepolje.

Terzić je istakla da se volonteri i ljubitelji prirode trude i da hanilište bude uvek čisto.

 

ČITAJTE I: SRP “Selevenjske pustare” bogatije za 27 novih stanovnika strogo zaštićenih vrsta ptica

 

 

Aktivnosti ove inicijative, kako je rekla, odvijale su se u otežanim okolnostima zbog pandemije kovid-19, a do sada su se tri klanice obavezale da će stalno donirati hranu, dok će drugi povremeno pomagati.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Iako se udruženje stara o dovoženju hrane, čišćenju hranilišta i uklanjanju otpada, Terzić je istakla da je dugoročni cilj regulacija Kašana i obezbeđivanje kontinuirane podrške za njihove aktivnosti.

Početkom godine udruženje je zajedno sa vlasnicima klanica i poljoprivrednicima prikupilo više od 2,5 tona otpada životinjskog porekla, kojim se hrane beloglavi supovi.

Izvor: Glas Zapadne Srbije

Foto: UG „Jadovnik – oaza netaknute prirode“

Ostavite komentar