Ambasadori kuvaju na Sajmu

Na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu predstavnici ambasada država članica Evropske unije na štandu u Hali 1 svakodnevno pripremaju jela svojih nacionalnih kuhinja.

Ambasador Poljske Rafal Perl naglasio je da nas hrana povezuje jer u različitim zemljama ima dosta sličnih jela.

 

 

ČITAJTE I: Agro-tech i održiva poljoprivreda jačaju ekonomsko partnerstvo Rima i Beograda

 

 

– I u Srbiji i u Poljskoj pripremaju se podvarak i sarma, mada razlike ima jer se sarma kod nas pravi sa slatkim kupusom. Klasičan nedeljni ručak podrazumeva pileću supu, bečku šniclu, krompir i salatu, tako da bi se građani Srbije na nedeljnom ručku u Poljskoj osećali kao kod kuće. U Srbiji retko kuvam jer bilo bi šteta da vreme provodim pored šporeta kad ima mnogo dobrih restorana. Priznajem, teško mi je da odolim roštilju, ali i kolačima, rekao je Perl.   

Za predstavljanje poljske kuhinje ambasador te zemlje izabrao je piroge, a u pripremi mu je pomogao kuvar, šef Pjotr Popadić, koji dobro poznaje i poljsku i srpsku kuhinju.

Foto: Novosadski sajam

– Piroge su jednostavno jelo, kombinuju se testo i fil. Najčešće ih prave bake jer za pripremu testa treba malo više vremena. Mogu biti slane ili slatke, a od slatkih su u Poljskoj najpopularnije one punjene jagodama ili borovnicama i prelivene slatkom pavlakom – rekao je Popadić.    

Sajamski posetioci probali su dve vrste slanih piroga – s filom od mesa i punjene kupusom i vrganjima.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Za šporetom ili, preciznije, ispred rerne bila je i zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva.

Foto: Novosadski sajam

– Izborom recepta želela sam da pokažem da Srbija i Bugarska imaju mnogo zajedničkih jela. Pripremala sam tradicionalno jelo koje se u Bugarskoj zove banica, u Srbiji gibanica – a recept je isti. To jelo, koje nas povezuje, sviđa mi se i zbog toga što je za pripremu potrebno manje od 45 minuta – rekla je Plamena Halačeva.

Izvor: Novosadski sajam