Bakino „pojedi nešto na kašiku“ može i za doručak

 

Međunarodni dan integralnih žitarica, 19. novembar, podseća nas na značaj uvođenja zdravijih izbora u svakodnevnu ishranu i ukazuje na posebne dobrobiti koje nam integralne žitarice donose.

Proizvodi od celog zrna su bogati vlaknima, esencijalnim nutrijentima i doprinose očuvanju zdravlja, od smanjenja rizika od srčanih bolesti do dijabetesa i određenih vrsta kancera.

Međutim, uprkos ovim prednostima, istraživanja pokazuju da unos integralnih žitarica širom sveta, pa i u Srbiji, nije na zadovoljavajućem nivou.

 

 

ČITAJTE I: Održiva poljoprivreda na malom imanju Stepanovih – „Zdravo dobra priča“ stiže iz Kikinde

 

 

Prema istraživanju sprovedenom 2022. godine, građani Srbije uglavnom prepoznaju zdravstvene koristi integralnih žitarica, ali jedan deo njih (oko 22%) još uvek ne uživa u ukusu ovih proizvoda ili ih izbegava zbog cene koja je često viša u odnosu na proizvode od rafinisanog brašna.

U porodicama sa decom do 16 godina, integralne žitarice se konzumiraju u proseku dva do tri puta nedeljno. Kako bi se dodatno podržao unos zdravih namirnica, važnost planiranja obroka ne može se dovoljno naglasiti – dobar spisak za kupovinu, naročito za porodice sa decom, treba da sadrži obilje sezonskog voća i povrća, proizvoda od integralnih žitarica, kvalitetnih proteina, kao i zdravih masti iz orašastih plodova i maslinovog ulja.

Foto: Pixabay

Zanimljivo je da je čak 80% učenika u Srbiji uzrasta od 13 godina steklo naviku redovnog doručka, što predstavlja izuzetan potencijal za promovisanje zdravijih prehrambenih navika, uključujući i unos integralnih žitarica kao neizostavnog dela doručka. Na taj način, kroz edukaciju i podizanje svesti, možemo pomoći mladima da donesu zdravije odluke koje će im koristiti tokom celog života.

Foto: Pixabay

Iako potrošači ponekad percipiraju prerađene proizvode kao manje hranljive, važno je istaći da proizvodi od integralnih žitarica, poput hleba i žitarica za doručak, zapravo doprinose smanjenju rizika od hroničnih bolesti i smrtnosti. Pored toga, prelazak na integralne žitarice ima značajan pozitivan uticaj na životnu sredinu – podaci pokazuju da upotreba integralnih zrna može smanjiti ekološki uticaj za 20% u poređenju sa rafinisanim žitaricama.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Podršku Međunarodnom danu integralnih žitarica pružaju mnoge organizacije, uključujući Nestlé i Cereal Partners Worldwide, koji u svom asortimanu nude raznovrsne proizvode od integralnih žitarica, prilagođene svakodnevnim potrebama potrošača. Ova inicijativa poziva porodice, zajednice i donosioce odluka da prepoznaju značaj integralnih žitarica za dugoročno zdravlje i održivost.