Beograd: Sajam etno hrane i pića od 24. do 27. novembra

 

Na Beogradskom sajmu održaće se 16. Sajam etno hrane i pića – najstarija i najkompletnija smotra proizvoda i proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope.

Sajam će biti otvoren od četvrtka 24. novembra do nedelje 27. novembra, od 10 do 19 časova.

 

 

 

ČITAJTE I: Mnoštvo sadržaja za posetioce sajma poljoprivrede CROAGRO u Zagrebu od 1. do 4. decembra

 

 

 

 

Na Sajmu etno hrane i pića će se i ove godine predstaviti više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda – rukom rađenih proizvoda po tradicionalnoj recepturi najčešće od organski gajenih sirovina, ali i novi proizvodi nastali na temeljima tradicije i mašti proizvođača, kao i ambalaža za pakovanje tradicionalnih proizvoda.

Mali proizvođači će uglavnom nastupiti na zbirnim štandovima u organizaciji Privredne komore Srbije I njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Vojvodine, gradskih uprava i udruženja. Privredna komora Srbije predstaviće proizvođače iz Leskovca, Požarevca, Zaječara, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Užica, Valjeva, Zrenjanina, Pančeva, Novog Sada, Niša i Beograda, a nastupiće i afirmisani proizvođači kao što su Granice iz Mladenovca i poljoprivredno gazdinstvo Milosava Grozdić.

Po prvi put, a u aranžmanu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam AP Vojvodine, na Sajmu etno hrane i pića nastupiće proizvođači tradicionalne hrane iz svih delova Vojvodine.

U organizaciji lokalne samouprave nastupaju proizvođači iz Beograda, Mladenovca, Žagubice, Kučeva, Kikinde, Bogatića i Blaca, a nastup izlagača iz Pirota organizovala je turistička organizacija ovog mesta.

Sa grupom proizvođača predstaviće se i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Međunarodni karakter manifestaciji daće učesnici iz Republike Srpske, Rumunije i Grčke.

Sajam etno hrane i pića odigrao je u poslednjih 15 godina značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačarskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica, vurde, banice, vrtke, različitih džemova, slatka, kitnkeza, kisele zimnice, suvomesnatih specijaliteta, mlečnih proizvoda, sireva, čajnih mešavina, sušenog voća, pekarskih proizvoda, vina i rakije, od kojih su mnogi postali i izvozni artikli.

Manifestacija ima, pre svega, poslovni i promotivni karakter. Namenjena je distributerima, dobavljačima hotela i trgovinskih lanaca, vlasnicima restorana, trgovinskih radnji ili šefovima kuhinja, profesionalnim gastronomima, kupcima iz inostranstva radi zaključenja kupoprodajnih ugovora i za te kategorije posetilaca ulaz je besplatan.

U revijalnom delu manifestacije, koji se odvija u Etno-dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći da se ne zaborave ukusi i običaji pojedinih epoha i regiona.

Poseban segment sajma predstavlja izložba rukotvorina koju i ove godine organizuje „Društvo srpskih domaćina“.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 

Žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u prepoznavanju najkvalitetnijih proizvoda oceniće eksponate u više robnih grupa i podgrupa i dodeliti diplome i priznanja, a najboljem među njima najviše godišnje priznanje – „SAJAM ETNO HRANE I PIĆA – ROBNA MARKA IZ SRBIJE 2022. GODINE“.

Pokrovitelji Sajma etno hrane i pića su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Grad Beograd.

Izvor: Domaćinska kuća