Boranije Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka

 

Srbija jeste i u svetu prepoznatljiva, kao i u domaćem kulturnom miljeu, po malinama, šljivama, blagotvornosti svojih banja i planinskih odmarališta, ali zapravo jedno od bogatstava našeg podneblja, svakako vrednije od zlata, predstavlja i seme poljoprivrednog bilja, povrća.

 

 

ČITAJTE I: Institut za povrtarstvo: Za zimsku upotrebu rotkva se seje i u julu

 

 

Jer ono je tu prisutno od postanka, tu je bilo uz generacije naših predaka, a tek u moderno doba počelo se i sa umetnošću naučnog oplemenjivanja povrtarskog sortimenta na našem podneblju, tačnije od 1946. u Smederevskoj Palanci u okviru Instituta za povrtarstvo.

Ova stena domaće mudrosti i pameti u sferi genetičkih proučavanja i oplemenjivanja bilja u cilju stvaranja novih i popravljanja postojećih sorti i hibrida, može posvedočiti da ima utisnuto pregalaštvo i rad već nekoliko generacija poljoprivrednih naučnika. Rezultat je više 170 sorti i hibrida.

Boranija je već nekoliko stotina godina na našem podneblju i na trpezama stanovništva, pa je tako i predmet oplemenjivanja.

Palanačka rana

Palanačka rana je vrhunska sorta boranije Instituta za povrtarstvo. Mahune su joj dužine 13-14 cm, krte i nežne, žute boje. Pogodna je i za svežu potrošnju i zamrzavanje.

Prinosi se kreću od 12-16 t/ha. Sazreva rano, period od nicanja do tehnološke zrelosti traje 55 dana. Biljka je uspravna i čvrsta, srednje bujna, niska do 40 cm.

Važno je napomenuti da je otporna prema virusu običnog mozaika pasulja (Bean common mosaic virus) i tolerantna prema antraknozi (Colletotrichum lindemuthianum).

Setvena norma je od 80 do 120 kg/ha

Palanačka rana ima dva perioda setve. Prvi je aprila i maja, dok je drugi juna i jula.

Broj biljaka po hektaru je oko 400.000 (5-7 x 50 cm).

Foto: Institut za povrtarstvo

Šumadinka

Ovo je srednje stasna boranija, takođe pogodna za svežu potrošnju i zamrzavanje. Prinosi se kreću do 10 t/ha.

Biljka je uspravna, žbunasta, visine do 40 – 45 cm, liske su srednje krupne, svetlo zelene boje, cvet je krupan, ljubičaste boje.

Mahuna je blago povijena, pljosnata, žuta sa ljubičastim šarama, dužine do 14 cm.

Kao i njena sesta, Palanačka rana, otporna je prema virusu običnog mozaika pasulja (Bean common mosaic virus), tolerantna prema antraknozi (Colletotrichum lindemuthianum).

Setvena norma je od 80 do 120 kg/ha.

Prvi rok setve je aprila i maja, a drugi juna i jula.

Broj biljaka po hektaru je oko 400.000 (5-7 x 50 cm)

Period od nicanja do berbe mahune je oko 60 dana.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Institut za povrtarstvo svake godine u proizvodnji ima znatne površine useva pod ove dve boranije i na tržište se plasira bitna količina semena Palanačke rane i Šumadinke. Tako će biti i u narednoj sezoni. U toku su i oplemenjivački poslovi na stvaranju novih sorti.

Tekst: Institut za povrtarsto Smederevska Palanka