Institut za povrtarstvo: Za zimsku upotrebu rotkva se seje i u julu

Juli je mesec kada se u baštama i na njivama za jesenju i zimsku upotrebu seju bela i crna rotkva.

U svojoj knjizi “Pelagićev narodni učitelj” Vasa Pelagić, lekar i narodni prosvetitelj opisivao je bilje čija su dejstva na određene zdravstvene tegobe klinički dokazana. U odeljku o zdravom povrću, za rotkvu, Pelagić kaže da svaka kuća mora da ima ovaj zdravi koren.

Institut za povrtarstvo iz Smederevske Palanke za povrtare svake godine sprema semena rotkve – Zimska bela i Zimska crna.

Kada se govori o agroekološkim uslovima za gajenje ovog povrća valja znati da je minimalna temperature za klijanje semena 1-2 stepena. Kada je temperature 20 stepeni ono nice već za dva dana. Optimalna temperatura za rast i razvoj iznosi 15 – 20 ºC.

 

 

ČITAJTE I: Nove sorte krastavca i paprike proširile portfolio Instituta za povrtarstvo

 

 

A da bi se ombezbedilo ravnomerno nicanje potrebno je navodnjavanje i za kasnu proletnju i za letnju setvu.

Rotkva najbolje uspeva na srednje teškim, ilovastim zemljištima, bogatim humusom, dobre strukture i propusnosti uz pH 5,6 – 7.

Foto: Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka/Rotkva Zimska bela

Zimska bela rotkva

Ova biljka je poluuspravna, srednje razvijene zelene lisne rozete. Koren joj je okruglast do kolačast, bele pokožice. Meso joj je čvrsto i umerene gorčine i namenjena je za svežu upotrebu.

Prvi rok setve Zimske bele rotkve je u proleće, maerta i aprila, dok se za jesenju i zimsku upotrebu seje od početka maja do kraja jula.

Reč je o srednje ranoj sorti koja stasava za 80 – 90 dana.

Setvena norma je 6 kg/ha, a broj biljaka po hektaru je od 150.000 do 250.000 (10-15 x 30-50 cm)

Foto: Institut za povrtarstvo/Rotkva Zimska crna

Zimska crna rotkva

Ova biljka je gotovo istih karakteristika kao i njena bela rođaka.  Ima osrednje razvijenu lisnu masu zelene boje

Koren joj je loptast ili malo kolačast, intenzivno crne pokožice, srednje krupan, meso je belo, hrskavo i umereno ljuto

Takođe je namenjena za svežu upotrebu i dobro se čuva u toku zime.

Setvena norma, period setve i broj biljaka po hektaru isti su kao i kod Zimske bele. Period od setve do vađenja korena: od 80 do 90 dana.

Foto: Pixabay

Agrotehničke mere kod gajenja rotkve

Rotkva se može uzgajati i kao postrni usev nakon ranog krompira, graška ili žitarica. Rotkva se ne sme sejati na istome mestu 3 do 4 godine, a kupusnjače su joj loši predusevi. Gaji se nakon kulture đubrene organskim đubrivom.

Jedna od agrotehničkih mera gajenja rotkve  je đubrenje. Ono se usklađuje prema planiranom prinosu i zalihama hraniva u zemljištu. Azot se primenjuje u više navrata da bi se izbegao nagli  rast, koji može prouzrokovati sunđerasti koren. Za ostvarenje prosečnog prinosa od 100 kg/100 m2 rotkve, preporučuje se đubrenje s 0,25 kg azota, 0,1 kg fosfora i 0,5 kg kalijuma.

Nega zasada podrazumeva međurednu kultivaciju i navodnjavanje kišenjem posle setve i tokom vegetacije. Tako se osigurava stabilan prinos i kvalitet rotkve.

Foto: Pixabay

Kako se skladišti rotkva?

Rani usevi se beru 50 – 60 dana nakon sejanja. Na lakšim zemljištima rotkva se može čupati ili vaditi odgovarajućim mašinama.

Jesenja rotkva obično se vadi u oktobru ili početkom novembra. Prvo se odstranjuje lišće, zatim se pakuje u duboke gajbice ili mrežaste vreće od sintetičkih vlakana, i tako se oprema za tržište.

Slaže se u vezice ili nakon orezivanja lišća pere i pakuje u perforirane PE vrećice za jediničnu prodaju.

Rana rotkva s lišćem može se skladištiti do 2 nedelje pri temperaturi od 0 ºC i relativnoj vlazi vazduha 95 %, a bez lišća do mesec dana.

Jesenja rotkva najčešće se skladišti u podrumima i trapovima, gde se može čuvati 4 – 6 meseci.

Malo kalorija, puno vitamina

Rotkva sadrži vrlo malo kalorija – sto grama crne rotkve sadrži svega 28 kalorija i 5 posto ugljenih hidrata, masti ima u zanemarljivo malim količinama. Ali, rotkva ima visoku koncentraciju vitamina C, kao i kompleks B vitamina, potom vitamina A i E. Pored toga, obiluje lako probavljivim vlaknima, proteinima. Tu su i kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, selen, masne i linoleinske kiseline, rafanin, kao i sumpor.

Foto: Wikipedia/Vasa Pelagić

Šta je rekao Vasa Pelagić?

− Rotkva leči zatvor, pokvaren želudac, bolesti creva, nejesticu, bledilo, razne pege, bolesti bubrega, dušnika, slezine, peska i kamena u mokraćnoj bešici, teškog mokrenja, protivu bolova u prsima, stomaku i vratu, protivu bolesti prsa i kašljanja s krvlju, protivu svraba i raznih čirića na koži i crvića u crevima. U tu svrhu dobro je jesti rotkve pre ručka i nešto pre večere. Ovako jedenje otklanja sve pomenute bolesti i popravlja odlično sve organe za varenje primljene hrane, otvara apetit i pomaže da se lako odvaja sluz („šlajm“) i mokraća. Tim se popravlja želudac ma kako rastrojen bio, a to je golema dobit svakom čoveku, jer rastrojen želudac donosi često desetinu raznih bolesti. Protivu raznih bolesti mokraćnog mehura i kanala i teškog mokrenja i bledila treba piti izjutra naštinu i pred spavanje uveče po 2 kašike soka od rotkve.

Foto: Pixabay

I još nešto o rotkvi…

Ovo povrće jača muni sistem na prirodan način, posebno kada se kombinuje sa medom.

Rotkva i med zajedno imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Zbog toga lako čiste, pre svega, bronhije i disajne puteve. Stimulišu lučenje sluznice pa time eliminišu i kašalj. Ovo ih čini savršenim saveznikom za borbu protiv brojnih infekcija. Naročito su efikasni kada se pojave simptomi dosadne i umarajuće prehlade, upale grla, gripa, a deluju i pri lečenju infekcije uha. Rotkve sa medom su odlične protiv bronhitisa.

Pelagićev recept za sok od meda i rotkve, a protiv kašlja

Dve glavice rotkve temeljno operite. Vrh rotkve odsecite, ali ga sačuvajte, poslužiće vam kao poklopac. Sredinu izdubite nožem tako da dobijete oblik sličan posudi sa debljim zidovima. Ono što ste odstranili iz rotkve, ostavite u posudici sa strane,. a u sredinu rotkve sipajte med. Ne sipajte do vrha, jer će rotkva da pusti i svoj sok. Deo koji ste odsekli na početku iskoristite kao poklopac i ostavite da stoji nekoliko sati.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Sok koji se napravio u rotkvi prespite u posebnu teglicu, pa ponovite postupak sa medom i ostavite da odstoji. Ovo možete uraditi dva do tri puta. Ostatke koje ste dobili dubljenjem rotkve, prelijte medom i ostavite neka pusti sok preko noći. Već sutradan možete uzimati po nekoliko kašičica napitka dnevno.

Odrasli treba da piju jednu kašiku 4 do 5 puta, a deca jednu kašičicu 4 ili 5 puta na dan – pre obroka.

Piše: Jasna Bajšanski