Borba Zrenjaninaca protiv smrada

Kako otvoriti prozor kuće ili stana, prošetati ulicom ili parkom, izvesti decu na igralište kada se svuda širi nepodnošljiv smrad? Ovo su pitanja na koje Zrenjaninci decenijama traže odgovor. Ali, odgovora nema. Bar od onih koji bi trebali da ga daju. Zbog toga su građani ovog srednjobanatskog grada odlučili da uzmu stvar u svoje ruke. Poslednjih šest sedmica, svake subote, automobilima dolaze ispred fabrike „Prekon“, među narodom poznate kako Kafilerija, i u znak protesta trube. Pripremili su peticiju i narednih dana nameravaju da počnu prikupljanje najmanje 10.000 potpisa ne bi li se njihovim mukama stalo na kraj.

 

Od kada postoji, zrenjaninska kafilerija emituje neprijatne mirise zbog čega žalbe građana prate njen rad. Podignuta je sredinom osamdesetih godina 20. veka u okviru radne organizacije „Bek“ a u sastavu IPK “Servo Mihalj“. Od 2006. godine zvanično ime fabrike glasi “Prekon”, skraćeno od prerade konfiskata. U 2010. godini fabrika prelazi u vlasništvo kompanije “Matijević”. Stanarima koji su negodovali zbog neprijatnih mirisa koji su se širili gradskim naseljima Šećerana, Lesnina, Ruža Šulman, 4.jul, Mužlja, Nova Kolonija, Berbersko, Putnikovo, Mala Amerika i Zeleno polje, pre dve godine predstvnici gradske vlasti objasnili su da je rukovodstvo „Prekon“-a obećalo da će filteri za prečišćavanje otpadnih voda biti ugrađeni do kraja 2018. godine i da je u najavi ugradnja filtera za prečišćavanje vazduha. Prilikom novog susreta  sa građanima, septembra prošle godine, rečeno je da su svi filteri ugrađeni, i za otpadne vode i za vazduh. Ipak, smrad se i dalje širi, a nastavljene su i pritužbe građana na neprijatne mirise.

Šta kaže zakon?

U čanu 55 Zakona o zaštiti vazduha piše: „Postrojenje mora da se projektuje, gradi i/ili proizvodi, oprema, koristi i održava tako da ne ispušta zagađujuće materije u vazduh u količini većoj od graničnih vrednosti emisije. Ukoliko dođe do kvara uređaja kojima se obezbeđuje sprovođenje propisanih mera zaštite ili do poremećaja tehnološkog procesa, zbog čega dolazi do prekoračenja graničnih vrednosti emisije, operater je dužan da kvar ili poremećaj otkloni, odnosno prilagodi rad nastaloj situaciji ili da obustavi tehnološki proces, kako bi se emisija svela na dozvoljene granice u najkraćem roku. U slučaju prekoračenja graničnih vrednosti nivoa zagađujućih materija u vazduhu operater je dužan, kada uoči ili po nalogu nadležnog inspektora, da preduzme tehničko-tehnološke mere ili da obustavi tehnološki proces, kako bi se koncentracije zagađujućih materija svele na propisane granične vrednosti. Operater stacionarnog izvora zagađivanja, kod koga se u procesu obavljanja delatnosti mogu emitovati gasovi neprijatnog mirisa, dužan je da primenjuje mere koje će dovesti do redukcije mirisa iako je koncentracija emitovanih materija u otpadnom gasu ispod granične vrednosti emisije.“

-Svi smo mi delovali onako kako je trebalo. Prvo smo doveli komunalnu policiju i zahtevali da vidimo šta su učinili. Neprijatni mirisi u letnjem periodu daleko su izraženiji nego zimi. Nezadovoljstvo je naraslo i zbog činjenice da smo zbog virusa KOVID – 19 bili prinuđeni da sedimo u svojim stanovima i kućama i kada se ukazala prilika da prošetamo i udahnemo svež vazduh, ugušio nas je nesnosan smrad. Dodatni problem je i taj što je emitovanje nepijatnih mirisa  tokom poslednja dva meseca postalo sve češće. Od nadležne inspekcije na sve prijave, koje smo uputili ovog leta, odgovor je bio da su inspektori izašli na teren, izvršili merenja i nivo zagađujućih materija je ispod graničnih vrednosti, ispred UG „Stop kafileriji“ objašnjava Tijana Šijaković.

Sirenama i protesnom vožnjom za čist vazduh

Sem komunalnoj policiji, građani su se obraćali i Inspekciji za zaštitu životne sredine i lokalnoj i republičkoj, Republičkoj veterinarskoj inspekciji, Državnoj revizorskoj instituciji, Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Ministarstvu za zaštitu životne sredine i drugima. Dobijeni odgovori uglavnom su identični onima dobijenim na lokalnom nivou i oni su upćivali da je nadležnost zapravo na zrenjaninskoj Inspekciji za zaštitu životne sredine.

Pre šest nedelja nekoliko komšija dogovorilo se da automobilima stanu ispred Prekom-a i trube. Svoju ideju objavili su na društvenim mrežama i na njihovo veliko iznenađenje pridružilo im se još 30-ak automobila. Tako je, zahvaljujući građanskoj inicijativi nastalo Udruženje građana „Stop kafileriji“ koje je pod istim imenom napravilo i svoju FB stranicu. Zrenjaninci, kojima je nivo tolerancije zbog ovog višegodišnjeg problema znatno smanjen, spontano se pridužuju inicijativi.

Gradonačenik kaže da problem treba rešiti jednom zauvek

Dobre vesti, da su gradski čelnici počeli da se zanimaju za ovaj apel građana, stigle su juče. Na zvaničnoj stranici Grada Zrenjanina objavljeno je da je povodom problema sa kojima se suočavaju stanovnici Zrenjanina, a zbog neprijatnih mirisa koji se šire iz zrenjaninske kafilerije, na inicijativu gradonačelnika Čedomira Janjića održan sastanak sa direktorom “Prekon”-a Slavkom Popovićem i pravnim timom kompanije “Matijević”, a razgovoru su prisustvovali i pomoćnik gradonačelina Duško Radišić, načelnica Gradske upave Jasmina Malinić, njen zamenik Miloš Korolija, gradski inspektor za zaštitu životne sredine Dragana Adamović i Nenad Petrović zamenik načelnika Odeljenja inspekcija Gradske uprave.

Gradonačelnik Janjić je ukazao da je do sada bilo nekoliko pokušaja da se sa vlasnikom te fabrike dogovori ugradnja opreme koja bi sprečila širenje neprijatnih mirisa, ali da ti razgovori očigledno nisu doveli do rešavanja problema koji već trideset godina muči Zrenjanince.

– Upravo iz tog razloga danas sam zakazao ovaj sastanak kako bi zajedno sagledali sve aspekte i preuzeli rešavanje tog problema – rekao je Janjić uputivši zahtev da sve nadležne službe, u svrhu zaštite građana, pojačaju kontrolu i izvrše inspekcijske poslove po svakoj prijavi građana, a  sve u skladu sa pravilnicima i zakonom.

– Kada je reč o neprijatnim mirisima i negodovanju Zrenjaninaca, moram reći da su oni opravdano nezadovoljni, zbog toga im dajem punu podršku i poručujem da ćemo ovaj dugogodišnji problem rešiti u najkraćem roku, jer, svi rokovi za to već su odavno prošli, vreme je da ga rešimo, jednom zauvek. Ne želimo da se Zrenjanin upiše na mapu ekoloških problema, interes nam je da u saradnji sa građanima rešavamo probleme, jer želimo zdravu sredinu za našu decu. Zato je  Gradska uprava preuzela na sebe rešavanje problema sa kafilerijom i vrlo brzo ćemo imati jedno ili više rešenja, ali, svakako da je izmeštanje fabrike gotovo sigurno – objasnio je Janjić.

Tokom sastanka zaključeno je da će Gradska uprava svim raspoloživim sredstvima ući u što brže rešavanje problema i u što kraćem roku predstavnicima fabrike “Prekon” ali i građanima predočiti rešenje.

– Već radimo na potencijalnim rešenjima i čim budemo imali gotove predloge, koji ipak moraju biti i realni, prvo ću obaviti razgovor sa građanima i ukoliko nađemo prihvatiljv predlog sa time ćemo izaći pred vlasnika “Prekona” – ukazao je gradonačelnik Zrenjanina.

Uskoro potpisivanje peticije za izmeštanje kafilerije

Ipak, građani kažu da obećanjima veruju samo kada su u pisanoj formi, kada su određeni rokovi i kada su predstavnici, ovog spontano nastalog udruženja, prisutni u ulozi građanina.

Sve dok kafilerija ne obustavi rad, svake subote organizovaće se protesne vožnje, a glavni motiv je što ova situacija sa „Prekon“-om predugo traje. Plan i jeste da se sve svodi na protesne vožnje kojima se niko ne ugrožava, posebno zbog poštovanja preporuka koje se odnose na zaštitu od virusa korona.

-Ne želimo da pravimo bilo kakve probleme kojima bi ugrozili ovu inicijativu. Protesne vožnje biće nastavljene, tako da će se one održati i u subotu, 8. avgusta, a novina je što će se rute proširiti na sve delove grada. Na automobile stavljamo nalepnice na kojima piše „Stop kafileriji“ kako bi naši sugrađani znali o čemu se radi.  Najvažnije je da je juče napisana peticija, punktovi za prikupljanje potisa Zrenjaninaca biće raspoređeni po celom gradu, a cilj je da se sakupi više od 10.000 potpisa za izmeštanje kafilerije. U planu je da se kasnije uključe i online peticije. Kada budemo imali dovoljan broj potpisa niko više neće moći da kaže da ne smrdi jer smo imali situaciju da nam se kaže da je smrad koji se širi iz „Prekon“-a subjektivni osećaj pojedinaca, kaže Šijakovićeva.

Juna je nadležnoj gradskoj inspekciji predato više od 600 prijava u kojima su se građani pozvali na Zakon o zaštit vazduha. Suštinski, mi imamo zakon na koji možemo da se pozovemo, što je jako važno, poručuju građani Zrenjanina.

Autor: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar