Borovnice i maline u 2021. godini uz visoke cene

Izvoz borovnice i maline će u ovoj godini biti profitabilan. U ovo vreme uvoz borovnice i maline u Evropu je sa južne hemisfere – Čile, Peru … Prošle godine je mraz u Čileu “obrao” rod, smanjio ponudu maline na svetskom tržištu i doneo visoke cene u otkupu u junu 2020. u Srbiji.

Ovih meseci izvoz borovnica iz Čilea beleži izuzetne rezultate. Prognoze su da će više od 111.500 tona završiti na trpezama SAD – a, Kine, Kanade i EU. Nedeljno se izvozi i više od 10.000 tona tokom sezone branja. Borovnica se gaji na 15.600 hektara dok se na jednoj šestini tih površina borovnica gaji uz poštovanje uslova organske proizvodnje. Tu se nalazi i najveća šansa daljeg rasta izvoza kao organska borovnica. Srbija je prošloga leta zabeležila dobre izvozne rezultate za borovnicu. Uz cenu od 5,5 do 4,5 evra prve klase za kilogram i proizvođači su bili zadovoljni. Ovoga leta se očekuje takođe dobra otkupna cena za našu, kvalitetnu borovnicu jer pandemija je promenila navike potrošača, sve više želi da konzumira borovnice bogate antioksidansima.

Malina je ove zime u Čileu takođe hit za izvoz – cene su više nego prošle sezone. Sada se cena za malinu kreće od 2,90 do 3,80 US dolara za kilogram. Zemlje EU sada uvoze 40% malina od ukupnog izvoza iz Čilea dok je pre četiri godine to bilo na nivou od 26%. Tražnja za ovim slasnim voćem raste na svetskom tržištu, pogotovo sada kada pandemija uslovljava da se sve više svežeg voća konzumira radi postizanja visokog nivoa imuniteta kod stanovništva.

Izvor:Agro Info Net

Ostavite komentar