Braći Veljović psi lutalice zaklali 20 ovaca

 

Braći Veljović, Milutinu i Miodragu, u pribojskom selu Grabovica, psi lutalice predprošle noći prepolovili su stado ovaca. Krvavi pir razjarenih pasa, preživelo je svega 20 od ukupno 40 ovaca, koje su uskoro trebale da se ojagnje.

Kada su oko pola 2 iza ponoći, Veljovići na porodičnom imanju u selu Grabovica nadomak Priboja čuli lavež pasa i zvona ovaca, već je bilo kasno.

– Kad sam izleteo, tor je već bio prazan. Deset ovaca je zaklano, sedam ranjeno, tri su nestale a pet ovaca pitanje je hoće li preživeti. Trčao sam koliko sam mogao da spasim što se spasiti može, ali džaba – jada se Milutin.

U poslednjih 40 godina, koliko složna braća Milutin i Miodrag Veljović gaje stoku, nije zabeležen ovakav pokolj. Sada već davne 2014. godine su na isti način izgubili tri ovce i jedno jagnje, ali da će u jednoj noći, izgubiti gotovo pola stada ovaca, nisu mogli ni da naslute.

 

ČITAJTE I: Klanica ovčijeg i jagnjećeg mesa gradiće se u Kniću

 

 

-Brat i ja živimo sami, kuća do kuće, ali stoku držimo zajedno. Ja imam kakvu takvu platu, ali šta će moj brat kojem je ovo jedini dinar za život?! Onomad su psi u Crnuzima poklali ovce, čak su i svinje napadali- vidite da ne možemo da živimo od lutalica – kaže ogorčeno Miodrag Veljović.

Milutin Veljović u neverici

Da je u ovom kraju porastao broj pasa lutalica, svedoče i komšije lovci, iz Lovačkog udruženja Priboj, koji kažu da sve češće sreću po petnaestak pasa u čoporima, kao da organizovano kreću u napad na sela u potrazi za hranom.

-Između ostalog, lovimo na potezu od Ravne livade preko Grabovice. Često naše, lovačke pse, presreću lutalice i tad nastaje pravi pokolj. Ljudi nas zovu, žale se, traže da reagujemo ali šta mi tu možemo – znate da ne smemo da ih diramo! –isitče iskusni lovac Brane Mojićević.

Na lice mesta izašla je policija i veterinar. Nakon izvršenog uviđaja, policija je potvrdila da su ovce poklali psi lutalice. Svega par ovaca, veterinar je ušio, mada, kako kažu Veljovići, čini im se da i one sitno broje. Preostalim sedam, vidno ranjenim ovcama, mogli su pomoći samo kasapi i to da im skrate muke, što je po nalogu veterinara i učinjeno.

– Skoro sve ovce bile su sjagnjene. Na svu moju muku, ovih dana radim fasadu i izolaciju na kući. Svaki dan čekao sam ovce da se ojagnje, da platim preostalih 80.000.00 dinara majstorima. Ostao sam bez ovaca i bez jagnjadi – dupla šteta a dug me i dalje čeka – žali se Milutin.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Braća Veljović će potražiti pomoć od lokalne samouprave, u nadi da pokušaju da nadoknade bar deo štete. Po nalogu veterinara a u skladu sa propisima, poklane ovce su zakopane. Ostaje da se vidi da li će Veljovići dobiti pomoć od opštine. Do sada je Opštinsko veće u Priboju koliko-toliko izlazilo u susret nesrećnim poljoprivrednicima.

Ako imamo u vidu da pse lutalice, po zakonu, niko ne sme da ubije čak ni zatečene na nedelu, onda se postavlja opravdano pitanje – A ko će štititi ljude, ako pse štiti zakon?

 

Izvor: GZS/PP Media

Ostavite komentar