Britanski „Nomad fuds“ kupio „Frikom“ i još nekoliko kompanija zamrznute hrane

„Hrvatska Fortenova grupa“ prodala je preduzeća „Ledo plus“, „Ledo čitluk“ i „Frikom“ i nekoliko manjih društava britanskoj kompaniji „Nomad Fuds“ i za 615 miliona evra, saopšteno je Fortenove.

„Fortenova grupa“ i „Nomad Fuds Limited“ potpisali su kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava „Ledo plus“, „Ledo Čitluk“ i „Frikom“  i nekoliko manjih povezanih društava, navodi se u saopštenju iz kompanije.

Kako se navodi, vrednost transakcije iznosi 615 miliona evra, na bazi bez gotovine i bez dugova, a zaključenje je planirano za treće tromesečje 2021. godine.

Po zaključenju, „Nomad fuds“ će postati vlasnik Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvata vodeći evropski portfolio kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa izuzetnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja Jugoistočne Evrope.

Sa tradicijom dugom više od pola veka, „Poslovna grupa zamrznute hrane“ najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje.

„Ovo je transformacijska transakcija za „Fortenovu grupu“, a sva sredstva će se iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje finansijski jake „Fortenove grupe“ koja je, nakon mnogo godina, sposobna da punom snagom ulaže u sve svoje delatnosti“, rekao je James Pearson, glavni finansijski direktor „Fortenove grupe.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora „Fortenove grupe“ rekao je  da je „Poslovna grupa zamrznute hrane“ tržišni lider u regionu i drago mu je da su u ovom procesu prodaje ostvarili svoj glavni cilj.

„Zaključenjem ove transakcije ispunićemo ključni preduslov za optimizaciju kapitalne strukture, što će nam omogućiti da investiramo u naše biznise i podstičemo njihov budući rast. Izuzetno sam zahvalan svim ljudima u „Poslovnoj grupi zamrznute hrane“ i „Fortenovoj grupi“ koji su proteklih šest meseci naporno radili kako bi ovo omogućili. Znajući da će se zamrznuta hrana naći u dobrim rukama, radujemo se saradnji sa „Nomad Fudsom“, važnim budućim poslovnim partnerom u regionu“, zaključio je Peruško.

Završetak transakcije zavisi od regulatornih odobrenje na merodavnim tržištima i odobrenja deoničara „Fortenove grupe“. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih deoničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa „Nomad fudsom“.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

Ostavite komentar