Bugarski poljoprivrednici zahtevaju zaštitu, država reagovala

 

Kako je rekao ministar poljoprivrede Kiril Vatev, vlada Bugarske priprema zakon koji će regulisati problem preteranog uvoza voća i povrća.

Skoro 80 odsto voća i povrća koje se konzumira u Bugarskoj se uvozi, kao i 50 odsto mesa, što izaziva negodovanje domaćih proizvođača.

 

 

ČITAJTE I: Logistika, oružani sukobi i svetska recesija – problemi sa kojima tržišta ratarskih roba ulaze u 2024. godinu

 

 

-Apsurdno je uvoziti toliko voća i povrća. Nedostaju pravila za promet poljoprivrednih proizvoda i hrane. Mi pripremamo zakon da reguliše trgovinu, rekao je minister Vatev.

Foto: Pixabay

Bugarska poljoprivreda ima dugu tradiciju gajenja voća i povrća zbog dobrog zemljišta i klime, ali je poslednjih godina došlo do velikog pada proizvodnje i povećanja uvoza.

Poljoprivrednici već godinama zahtevaju državnu zaštitu za lokalnu proizvodnju, ali su učinili vrlo malo da razviju zadruge koje bi ponudile velike količine poljoprivrednih proizvoda na međunarodnom tržištu.

Najveći uvoz voća i povrća u Bugarsku je iz Turske i Grčke.

-Potrebna su pravila kako bi se uvela regulacija komercijalnih odnosa duž celog lanca ishrane od njive do police u prodavnici, komentariše Kiril Vatev.

On je dodao da je Bugarska jedna od najboljih zemalja u Evropi po kvalitetu hrane jer ima najmanje zabeleženih trovanja hranom.

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje saopštilo je da je svoje izmene Strateškog plana, kojim se stvaraju pravila za apsorpciju evropskih subvencija do 2027. godine, poslalo na odobrenje Komisiji EU. Ukupna subvencija EU za bugarsku poljoprivredu iznosi osam milijardi evra za naredne četiri godine.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Nova pravila predviđaju da će godišnja subvencija za mlade poljoprivrednike biti udvostručena – sa 20.000 evra na 40.000 evra. Država predviđa izdvajanje početnog kapitala za ulazak u poljoprivrednu granu od 30.000 evra.

Istovremeno, budžet za održavanje i unapređenje biodiverziteta i ekološke infrastrukture smanjen je za 120 miliona evra, ali je budžet za pomoć poljoprivrednicima da smanje upotrebu pesticida povećan za 240 miliona evra.

Izvor: (JA/EURACTIV.rs)