Logistika, oružani sukobi i svetska recesija – problemi sa kojima tržišta ratarskih roba ulaze u 2024. godinu

 

Svet se nalazi u ozbiljnoj recesiji, Evropi preti da postane veliko skladište pšenice zbog otežanog transporta žitarica i uljarica, status pšenice je veoma loš – ovako završavamo 2023. i ulazimo u 2024. godinu.

 

Tek sada se vidi koliko su dugotrajne i teške posledice svih dešavanja, počev od korona krize pa do rusko – ukrajinskih sukoba. Nasleđe i teret globalnih potresa na svetskom i regionalnom tržištu oseća se i u ovoj godini, posebno u kontekstu rusko – ukrajinske krize i novog bliskoistočnog sukoba.

 

 

ČITAJTE I: Skupi energenti u narednoj godini povrtarima donose finansijske probleme

 

 

-Mislim da se ceo svet našao u ozbiljnom problemu, pre svega kada je u pitanju logistika. Tu pre svega mislim na prohodnost crnomorske luke. U julu nije obnovljen Sporazum o žitu i to pravi veliki problem u transportu žitarica i uljarica preko ovog velikog regionalnog sabirnog centra, kaže agrarni analitičar Žarko Galetin.

Foto: Agroportal.rs/Žarko Galetin, agroekonomski analitičar

Prema njegovim rečima, s’ druge strane preti neizvesnost oko Suetskog kanala, što je Egipat u jednom trenutku i najavio, a to preti da Evropa bude pretvorena u veliko skladište. Ovo je jako loše, pre svega kada je transport u pitanju, prvenstveno onaj najbezbedniji i najjeftiniji – morskim putem. Ako se to desi, svetsko tržište može da se suoči sa još većim problemima u odnosu na one iz 2022. godine.

-Lično se nadam da do toga neće doći. Polako popuštaju i te stroge kontrole od strane Ruske Federacije prema crnomorskim lukama. Polako se otvorio tržišni ventil preko Konstance što je za Srbiju veoma važno, smatra Galetin.

Kada se pogledaju svetski bilanski, pre svega pšenice, kako on kaže, suočavamo se sa činjenicom da će ova žitarica zabeležiri svetski minimum u poslednjih 10 godina. To bi moglo da pomogne da se položaj pšenice oporavi, a ona je trenutno u veoma lošem statusu što osećaju i naši poljoprivrednici.

Foto: Pixabay

Kada se govori o kukuruzu, svetski bilansi ove kulture sasvim su stabilni, uz veoma visok nivo svetskih zaliha.

Ako trgovina profunkcioniše, bar na približno istom nivou kao pre rusko-ukrajinske krize, može se očekivati blago povećanje cena.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Ono što nikako ne ide u prilog ovakvim očekivanjima je da je svet ušao u ozbiljnu recesiju. Samim tim , kao poseldica velike svetske recesije,  dolazi do pada tražnje roba. Bez obzira na sve, kada se govori o tržištima žitarica i uljarica u nastupajućoj 2024. godini, ja sam ipak blagi optimista, poručuje Galetin.

Piše: Jasna Bajšanski