Burno na tržitima pšenice u Evropi – Poljska ne želi ukrajinsko žito

 

Poljska je spremna da uvede jednostranu zabranu na uvoz žitarica iz Ukrajine, nakon isteka zabrane na nivou EU 15. septembra.

To je izjavio poljski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Robert Telus.

-O ovoj temi razgovarao sam sa brojnim ministrima iz EU. Video sam razumevanje koje je potrebno za gradnju koalicije i mehanizma. Uveren sam da bi Rumunija bila u toj koaliciji. Naredne nedelje imam sastanke i zvaću Slovačku kako bi doneli odluku zajedno u kom smeru ćemo ići. Trenutno, nema sumnje da postoji koalicija i da ćemo sprovesti zabranu, naglasio je Telus.

 

ČITAJTE I: Uljana repica – sirovina za biodizel, i dobar predusev

 

 

 

Prema njegovim rečima, održavanje zabrane EU na uvoz žitarica do 15. septembra bio je „samo politički argument za dalju destabilizaciju situacije u Poljskoj“.

EU: “Linije solidarnosti” za ukrajinsku pšenicu

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da su tzv. linije solidarnosti EU omogućile bezbedan transport više od 40 miliona metričkih tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, kao i da taj broj raste.

Prema njegovim rečima, veoma je važno videti da su „linije solidarnosti” omogućile da se izveze više nego što je bilo moguće transportovati preko Crnomorske inicijative za žito.

Stano je napomenuo da je navedena inicijativa, u nedostatku normalne plovidbe Crnim morem, samo privremeno rešenje, prenosi Ukrinform.

-Trudimo se da učinimo sve što je moguće jer to pomaže Ukrajini i ljudima širom sveta koji zavise od uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda. Zato razmišljamo i o drugim načinima na koje možemo da podržimo Ukrajinu, rekao je Stano i dodao da se razmatra mogućnost povećanja obima zaliha, tempa i efikasnosti, kao i smanjenja troškova.

Kako je ranije saopšteno, Evropska komisija je u maju zabranila uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta iz Ukrajine u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Slovačku i Rumuniju na insistiranje navedenih zemalja.

Evropska komisija: Rumunija najveći izvoznik pšenice

Rumunija je od 1. jula do 13. avgusta izvezla 1,04 miliona tona „meke“ pšenice, od ukupno 3,72 miliona metričkih tona izvoza iz Evropske unije , pokazali su podaci Evropske komisije u koje je uvid imao Rojters.

Poljska je izvezla 734.000 tona, Bugarska 685.000 tona, Francuska 682.000 tona, a Nemačka 414.000 tona.

Izvoz meke pšenice iz Evropske unije do sada je u sezoni 2023/24. smanjen za 11 odsto, na 3,72 miliona tona sa 4,19 miliona godinu dana ranije, pokazali su podaci koje je objavila Evropska komisija 16. avgusta.

Izvoz ječma u EU iznosio je 1,20 miliona tona, što je 27 odsto manje u odnosu na 1,63 miliona tona u istom periodu 2022/23, dok je uvoz kukuruza u EU bio na 1,82 miliona tona, 31 odsto ispod 2,62 miliona u prethodnoj godini.

Rusija: Spremni smo da se vratimo Sporazumu o žitu, ali uz ispunjenje zahteva

Rusija je spremna da ponovo bude deo sporazuma o izvozu ukrajinskog žita, ali samo pod uslovom da se ispune obaveze prema njoj, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu grupe BRIKS u Južnoj Africi.

– Od 18. jula odbijamo da dalje produžimo taj dogovor, ali smo spremni da se tome vratimo. To će biti moguće samo ako se ispune sve obaveze prema ruskoj strani – rekao je Putin.

Putin je kazao da se Rusiji namerno ne dozvoljava da isporučuje žito i đubrivo u inostranstvo i dodao da je istovremeno licemerno optužena za izazivanje trenutne krizne situacije na svetskom tržištu.

– Više puta smo skrenuli pažnju na činjenicu da je tokom godine, u okviru dogovora sa Ukrajinom, izvezeno ukupno 32,8 miliona tona tereta, od čega je više od 70 odsto otišlo u zemlje sa visokim i srednjim nivoom prihoda, uključujući pre svega Evropsku uniju. Samo je oko tri odsto otišlo u najmanje razvijene zemlje – odnosno manje od milion tona – rekao je on.

Ruski predsednik je naveo da nijedan od uslova dogovora o ukidanju sankcija ruskom izvozu žitarica i đubriva na svetska tržišta nije ispunjen.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

– Obaveze prema Rusiji u tom pogledu su jednostavno ignorisane. Čak su nas sprečili da besplatno prenosimo mineralna đubriva blokirana u evropskim lukama, iako je to bio čisto humanitarni čin, za koji u principu ne bi trebalo da važe nikakve sankcije – rekao je Putin.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žito preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Rusija je 18. jula odlučila da ne produži nastavak primene tog sporazuma.

Priredio: Agroportal.rs

Goto: Agroportal.rs, Unsplach