Cena maline dostigla 390 dinara – Očekuje se dalji rast

Otkupna cena maline u Mačvi od danas je 390 dinara po kilogramu, pa malinari zadovoljno trljaju dlanove. Hladnjačari iz Pančeva su, podsetimo, na otkupnom mestu u Bogatiću prve maline plaćali 350 dinara, prošle sedmice su cenu podigli za 10, a od danas za još 30 dinara.

Druga hladnjača na svom otkupnom mestu malinu od danas plaća 380 dinara.

Visoke otkupne cene „crvenog zlata“ nisu iznenadile proizvođače, jer su najavljivane u proleće, s obzirom da je procenjeno da su smanjene površine pod malinjacima i da će očekivani slabiji rod zbog nepovoljnih vremenskih prilika biti manji za oko 30%.

– Ovo je dobra cena i konačno nam je svanulo jer ćemo i zaraditi dovoljno. Prošle godine je otkup krenuo sa cenom 250 dinara i kako je sezona berbe odmicala malo je bila niža, dok je pretprošle godine varirarala između 140 i 180 dinara – kaže proizvođač iz Bogatića.

Malinari ne zaboravljaju izuzetno loše godine kada su kilogram malina prodavali po 40 i 50 dinara, pa nisu mogli da zarade dovoljno ni za isplatu berača i ovogodišnjom berićetnom sezonom su već sada zadovoljni.

– Kada ne bi mogli da prodaju srpsku malinu otkupljivači ne bi dobro plaćali. Još zimus se očekivalo da će cena biti viša nego lane zbog slabijeg roda u Poljskoj i Čileu koji su najveći proizvođači i najveća konkurencija našoj malini – ističu proizvođači iz Mačve.

Sa povećanjem otkupne cene, međutim, stigla je i velika nevolja. Visoke temperature koje su prognozirane za celu ovu sedmicu mogu loše da utiču na list i plodove koji još nisu zreli.

Zbog visokih temperatura i sezonski radnici su podigli svoju cenu, pa se berači ne mogu pronaći jeftinije od 300 dinara po satu.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

 

Ostavite komentar