Cena soje na istorijskom maksimumu, kilogram 76 dinara bez PDV

Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su dešavanja na Produknoj berzi. Ukupan promet je iznosio 4.420 tona robe (+14,06%), čija je finansijska vrednost iznosila 230.659.000,00 dinara (+46,38%).

Cena sojinog zrna je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 76,00 din/kg bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta,  registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen. Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona.

Tokom nedelje cena se kretala u širokom cenovnom rasponu od 69,00 do 76,00 din/kg bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje. Ponderisana cena je iznosila 71,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,75%.

Imajući u vidu kontinuiran rast cene, uzevši u obzir neizvesnost situacije, kao i velike potražnje za ovom uljaricom, nastavićemo da pratimo naredni period i promene u cenovnim kretanjima.

Za razliku od drugih kultura kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija. Ugovor na paritetu FCA je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,00 din/kg bez PDV-a (25,30 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Kukuruz isporučen u luku tokom aprila je trgovan po ceni od 23,40 din/kg bez PDV-a. Statistički posmatrano cena ove žitarice u odnosu na isti period prethodne godine je viša za 44,65%.

Pšenica beleži silazni trend drugu nedelju za redom. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,30 do 21,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82%.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra. S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,72%, a kukuruz je poskupeo 2,73%.

Procenjuje se da je setva kukuruza u SAD-u 20% gotova, što je u skladu sa očekivanjima. U Brazilu, sadašnji nedostatak vode može uticati na trgovce da koriguju naniže svoje procene proizvodnje drugog useva kukuruza. Cene kukuruza su podržane neizvesnošću oko budućeg brazilskog roda, jer su biljke osetljive na mogući nedostatak vode zbog kasne setve.

Američku pšenicu, ove nedelje kupili su Tajvan (96.000t) i Japan (90.815t). Zabeleženi su i tenderi Alžira i Tunisa. Egipat je kupio 290.000t ruske pšenice i 55.000t ukrajinske. Setva jare pšenice u SAD-u je 3% gotova, što je u skladu sa očekivanjima. Rejting useva ozime pšenice je na 53%, u poređenju sa 62% prošle godine.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,51%, a sojina sačma je pojeftinila 3,88%.

Agroconsult procenjuje brazilski rod soje na 137,1 mil t. Cene soje su blago snižene pod pritiskom brazilskog roda koji je konkurent američkoj soji. Prema berzi u Buenos Ajresu, rod soje u Argentini će dostići samo 43 mil t, što je znatno ispod prethodne procene. Nedeljne američke izvozne prodaje soje su bile razočaravajuće.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,19%, a kukuruz je poskupeo 0,47%.

Glavna briga u Evropi je povratak temperatura ispod nule u nekim regionima. To može dovesti do oštećenja od mraza.

Do 4. aprila izvoz meke pšenice iz EU je dostigao 20,26 mil t. Uvoz kukuruza je procenjen na 11,83 mil t, u poređenju sa 16,22 mil t prošle godine.

Ostavite komentar