Četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i Drugi međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda 11. septembra u Vranju

 

Četvrti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana održaće se 11. septembra u Vranju na šetalištu Javne ustanove „Sportski objekti“. Sajamski nastup imaće pčelari iz Severne Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Republike Srpske, Turske i Crne Gore.

“Godinu dana rada Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a “Naš med”, tema je o kojoj će ovom prilikom govoriti predstavnici menadžmenta Pogona, dok će na temu „Tehnika pčelarenja u uslovima klimatskih promena: način pripreme pčela, izbor i pravilno iskorišćenje paše, varoa” predavač biti dr vet. med. Zlatko Tomljanović, profesionalni pčelar i šef Odeljenja za savetovanje u pčelarstvu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Organizator sajma je SPOS, uz podršku Grada Vranja i TO Vranja, a u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja.

Ulaz za sve zainteresovane pčelare, kao i za građane – potrošače pčelinjih proizvoda je besplatan.

Istovremeno na istom prostoru biće održan i Drugi međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda.  Ova izložba imaće izložbeno-prodajni-poslovni karakter.

Na štandovima firmi koje ugovaraju proizvodnju i otkupljuju lekovito, začinsko i aromatično bilje, proizvođači će biti u prilici da se upoznaju sa uslovima koje oni nude kako za proizvodnju na imanju, tako i za sakupljanje u prirodi. Biće to prilika za prikupljanje podatka o lekovitom bilju koje je istovremeno i medonosno, a njegovom sadnjom na pčelinjacima može se ostvariti dvostruka korist.

Ni u ovoj oblasti neće izostati predavanja stručnjaka.

Sajam će otvoriti potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Piše: J. Bajšanski

Ostavite komentar