Crédit Agricole: Krediti u saradnji sa Nemačkom razvojnom banku za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije

Crédit Agricole banka je u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom -KfW  omogućila kredite za finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, uz pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 10 odsto za projekte obnovljivih izvora energije, odnosno 5-10 odsto za projekte energetske efikasnosti, zavisno od ostvarenog efekta realizovane investicije, uz uslov da se ulaganjem ostvaruje smanjenje potrošnje primarne energije ili smanjenje emisije CO2 od minimum 20 odsto.

Pravo da apliciraju imaju preduzetnici, zadruge, registrovana poljoprivredna gazdinstva sa aktivnim statusom i pravna lica, koja imaju do 250 zaposlenih i godišnji promet do 50 miliona eura, posmatrano na konsolidovanoj osnovi po zvaničnim finansijskim izveštajima za poslednju završenu fiskalnu godinu.

Krediti mogu biti namenjeni za:

  • Kupovinu opreme – proizvodne i industrijske mašine, kotlove na biomasu, sušare na biomasu, solarni paneli, kompresori za hladnjače, inkubatorske stanice, itd.
  • Kupovinu nove mehanizacije – traktori, kombajni itd. i vozila za poslovne svrhe -kombi vozila, kamioni, itd. kojima se zamenjuje stara mehanizacija / vozilo i ostvaruje ušteda primarne energije ili smanjenje emisije CO2 od minimum 20 odsto.
  • Ulaganje u objekte – izolacija objekata, zamena osvetljenja, rekonstrukcija sistema grejanja, sistema ventilacije, automatska vrata i prozorski kapci itd.
  • Ulaganje u tehnologiju za korišćenje obnovljivih izvora energije – biogasna postrojenja, solarni paneli.
  • Ostala ulaganje koja dovode do smanjenja potrošnje primarne energije ili emisije CO2 od minimum 20 odsto.

Krediti se odobravaju na maksimalni rok do sedam godina, pri čemu je maksimalan iznos kredita za projekte energetske efikasnosti do 1.000.000 evra odnosno 3.000.000 evra za projekte obnovljivih izvora energije.

Nakon realizacije investicije, konsultanti KfW-a vrše evaluaciju projekta i potvrđuju da li je projekat realizovan u skladu sa KfW uslovima, nakon čega se klijentu isplaćuje kredit.

Detaljnije na linku: https://www.creditagricole.rs/krediti/krediti/krediti-u-saradnji-sa-nemackom-razvojnom-bankom.3164.html

Ostavite komentar