Dalje unapređenje saradnje Srbije i Izraela u oblasti veterine i navodnjavanja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se sa ambasadorom Izraela u Republici Srbiji Jahelom Vilanom sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega u oblasti veterine.

Jedna od tema bila je i usaglašavanje međunarodnih veterinarskih sertifikata u cilju pospešivanja i olakšavanja trgovine između dve zemlje.

Imajući u vidu da Ministarstvo poljoprivrede ulaže velike napore i u navodnjavanje  poljoprivrednih površina, na sastanku je razgovarano o saradnji sa Izraelom i u toj oblasti, posebno na temu opreme za navodnjavanje, s obzirom da su izraelske kompanije vodeće u toj oblasti.

U periodu januar-novembar 2020. godine u Izrael je izvezeno poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od blizu 20,1 miliona evra, dok je uvoz bio na nivou od oko 840 hiljada evra. Ukupna razmena za jedanaest meseci 2020. godine na nivou je od blizu 21 milion evra, uz ostvaren suficit u razmeni na strani Republike Srbije od 19,2 miliona evra.

Za jedanaest meseci 2020. godine najviše su se izvozili sledeći proizvodi: cigarete; hrana za pse i mačke; jagnjad; voda, sa dodatkom šećera; brašno i griz od soje; smrznute maline; ostalo voće kuvano ili ne bez šećera; koncentrati belančevina bez mlečnih masnoća; smrznute borovnice; smrznute jagode; neteljene junice mase do 300 kilograma; kuvano tropsko voće; smrznute kupine; smrznute višnje; čokolada itd.

U istom periodu najviše su se uvozili: avokado; sok od pomorandže, smrznuti; preparati bezalkoholni za proizvodnju pića; guava, mango i mangusta; seme povrća; razni prehrambeni proizvodi; slatki krompir; proizvodi (ekstrudirani, ekspandirani), začinjeni, slani; urme sveže ili suve itd.

U 2019. godini je na strani Srbije takođe ostvaren pozitivan spoljnotrgovinski bilans u vrednosti od 12,7 miliona evra.

Ostavite komentar