Danas je svetski dan zaštite životne sredine

 

Svetski dan zaštite životne sredine svake godine obeležava se 5. juna. Ove godine tema je „Samo jedna zemlja“ koja poziva na „održivi život u skladu sa prirodom“.

Tema i poziv da „živimo u harmoniji“ podsećaju da Zemlja pripada svim njenim stanovnicima, mladim ili starim, u selima ili u gradovima. Poziv na „harmoniju“ može se postići samo priznavanjem uloge svake osobe i poštovanjem prava svakoga, kako bi se postigla inkluzivnost i smisleno učešće i angažovanje svih, poručuje FAO.

 

 

ČITAJTE I: Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ – pobedniku tona kukuruza

 

 

 

 

-Mladi, uključujući mlade profesionalce, koji čine veliki deo globalne populacije, jesu i nastaviće da budu neproporcionalno pogođeni krizama sa kojima se suočava naša planeta, kao što su uticaji klimatskih promena, degradacija ekosistema, gubitak biodiverziteta, glad i neuhranjenost, nedostatak vode, pristup energiji i zdravlje za sve. Bez naše trenutne akcije, oni će naslediti neizvesnu budućnost, poručuje KU Dongiu, generalni director FAO.

Mladi su uvek bili snažan glas u pozivanju na akciju i moraju nastaviti da se zalažu za svoju budućnost. Oni sa svojom posvećenošću i strašću rade na prvim linijama, sa lokalnim stanovništvom, čineći mnogo napora da unesu inovativne ideje za održivu planetu. Zalažu se za bolje politike, podižu svest o važnim ekološkim pitanjima i mobilišu javnost da preduzme akciju za prevazilaženje nekih od naših najhitnijih ekoloških izazova.

-Mladi aktivno doprinose konzervaciji i restauraciji, često iza kulisa. Svet treba da sluša mlade. Ono što veruju da je potrebno za izgradnju i podršku održive budućnosti. Raditi sa njima i osnažiti ih kao zainteresovane strane, upravitelje i buduće vođe Zemlje.

U Deklaraciji mladih: „ Radite sa nama – mladi Poziv na akciju” mladi su tražlii saradnju i podršku svih zainteresovanih strana kako bi se poboljšao standard i pristup obrazovanju i mogućnostima za razvoj kapaciteta, dostojanstvenog rada i zapošljavanju, uvođenju rodne ravnopravnosti, pristupu finansijama i učešću u donošenju odluka o politici i strategiji na svim nivoima. Ovo su ključni faktori koji omogućavaju podizanje i jačanje doprinosa, angažovanja i učešća mladih u sektoru šumarstva kako bi pomogli u postizanju međunarodno dogovorenih globalnih ciljeva i implementaciji Agende za održivi razvoj 2030.

 

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Mladi su katalizatori promena koji imaju potencijal da transformišu naše poljoprivredno-prehrambene sisteme kako bi bili efikasniji, inkluzivniji, otporniji i transparentniji. Oni su globalni pokretači promena za bolju proizvodnju, bolju ishranu, bolju životnu sredinu i bolji život za sve. Moramo osigurati da mladi vode svoju budućnost

Foto: Pixabay

Ostavite komentar