Danas protest stočara u Bogatiću? – Nedimović sa odgajivačima u Zasavici, predlaže sastanak u Bogatiću

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se u Zasavici sa odgajivačima stoke zbog problema nastalih usled variranja otkupne cene svinja.

U razgovoru sa poljoprivrednicima ministar je poručio da će država preduzeti sve mere da se reši taj problem kako bi se stočarima obezbedili što bolji uslovi za rad.

Na sastanku je, kako je rečeno Tanjugu, bilo reči i o plasmanu mesnih proizvoda na tržište.

Ministar je predložio da se u najkraćem roku održi još jedan radni sastanak u Bogatiću, na kom će poljoprivrednici koji se bave odgojem stoke imati priliku da izlože sve svoje predloge u cilju otklanjanja poteškoća u stočnoj proizvodnji.

Predsednik Udruženja krmačara u Srbiji Mirko Đukić najavio je protest odgajivača krmača i proizvođača svih vrsta stoke za 30. maj u Bogatiću, zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji.

On je rekao da uzgajivači krmača radi proizvodnje prasadi imaju ogromne gubitke jer se kilogram prasetine prodaje po ceni od 220 do 260 dinara, a „realno bi bilo da cena bude od 300 do 330 dinara“.

– Imam 100 krmača i proizvodim prasad za tov, ali pošto su cene tovljenika takođe niske, poljoprivrednici ne kupuju prasad za tov – rekao je Đukić.

Dodao je da su stočari nezadovoljni i zbog činjenice da im Ministarstvo poljoprivrede nije ispunilo zahteve od pre nekoliko meseci, a glavni je bio da se smanji uvoz smrznutog mesa.

– Smrznuto uvozno meso je zatrpalo domaće tržište i tražili smo da se uvedu prelevmani kako bi se zaštitili domaći proizvođači – rekao je Đukić.

Drugi zahtev je, kako je rekao, bio da se obeleži meso kako bi potrošači znali koje je domaće, a koje uvozno koje potiče od stoke koja se hrani i modifikovanom sojom.

Predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača sa sedištem u Sremskoj Mitrovci Zlatan Đurić rekao je da u obaranju cene učestvuje i država, odnosno Republičke robne rezerve koje će tržištu ponuditi 15.000 tovljenika, a da je već u ponudi višak od oko 90.000 komada.

– Umesto da ponište zaključak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovljenika od skladištara Robnih rezervi, već desetak dana Robne rezerve šalju naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovljenika, pa klaničari ne moraju da ih kupuju na tržištu – rekao je Đurić.

Dodao je da je „tražnja svinja nikakva i da je pitanje života i smrti jer se prazna tovilišta ne pune za novi tov i predstavljaju spomenik srpskoj poljoprivredi“.

Đurić je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stopirao usvajanje zakona o uređenju tržišta jer Nacrt koji je u februaru bio na javnoj raspravi predviđa, u slučaju poremećaja na tržištu, javnu intervenciju, odnosno otkup viškova po referentnoj ceni koju utvrđuje nadležno Ministarstvo.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve Zoran Erić rekao je da se tovljenici prodaju po 120 i 130 dinara po kilogramu žive vage i da je poskupljenje žitarica i ostale stočne hrane povećalo gubitke u proizvodnji.

– Proizvođači na svakom tovljeniku od oko 100 kilograma izgube po 4.000-5.000 dinara – rekao je Erić.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Ostavite komentar