„Dani mladog portugizera” – U subotu, 25. novembra svi u Irig!

 

Jedinstvena manifestacija posvećenu mladom vinu i sorti grožđa portugizer, održaće se 16. put  u subotu, 25. novembra najavili su na nedavno održanoj konferenciji za novinare u TO Novog Sada Fedor Pušić, šef kabineta predsednika opštine Irig, Sava Jojić, osnivač vinarije „Mačkov podrum“ i Đurđica Jojić Novaković, menadžerka događaja.

 

 

ČITAJTE I: Vinski letopis Srbije – izložba o srpskom vinogradarstvu i vinarstvu

 

 

 

Portugizer je sorta vinove loze koja je nekada bila jedna od najzastupljenijih crvenih sorti na Fruškoj gori, dok ga danas ima samo u tragovima. Upravo sa ciljem očuvanja tradicije, poštovanja autohtonih sorti i negovanja vinske kulture pokrenuta je manifestacija „Dani mladog portugizera”.

Foto: Vinarija Mačkov podrum

-Stalo nam je da predstavimo ono najlepše što Irig i Srem mogu da ponude. Trudimo se da održimo nekomercijalni duh ovog događaja i da posetiocima omogućimo opušteno uživanje u vinu i proizvodima našeg kraja, naglašava Sava Jojić, osnivač vinarije Mačkov podrum.

Vinska nova godina svečano će biti održana u Vinskoj ulici u Irigu. Prema rečima organizatora, koncept događaja je donekle promenjen i proširen u odnosu na ranije godine.

-U 12.00 časova otvoriće se Vinsko gastronomska ulica, a posetioci će imati priliku da degustiraju kako mlado vino, portugizer svatovac iz berbe 2023, tako i gastronomske specijalitete tipične za Frušku goru i Irig. U okviru kulturno-umetničkog programa biće proglašen pobednik konkursa za najlepšu pesmu o vinu, a biće proglašen i novi vitez mladog portugizera. Potom će biti održan koncert Đorđa Čavića, kaže Đurđica Jojić Novaković, menadžerka događaja.

Koncert Đorđa Čavića/Foto: Vinarija Mačkov podrum

Novi vitez vina je Branko Rosić, novinar, pisac, zaljubljenik u dobru muziku i dobra vina.

-Nakon jedinstvenog odlikovanja koje je dobio od britanske kraljice Elizabete II, sleduje mu naše fruškogorsko-vinsko, koje neće biti lako održati! Obaveza viteza je da časno i savesno čuva fruškogorske vinograde od čvoraka, i da redovno pije Mačkova vina, makar jedan ardov godišnje. Nadamo se da mu pomenuta obaveza neće previše teško pasti a svoju zakletvu će položiti na 𝑫𝒂𝒏𝒖 𝒎𝒍𝒂𝒅𝒐𝒈 𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖𝒈𝒊𝒛𝒆𝒓𝒂 𝒖 𝑽𝒊𝒏𝒔𝒌𝒐𝒋 𝒖𝒍𝒊𝒄𝒊 𝒖 𝑰𝒓𝒊𝒈𝒖, 25. 𝒏𝒐𝒗𝒆𝒎𝒃𝒓𝒂, kažu organizatori.

Novi vitez vina Branko Rosić/Foto: Vinarija Mačkov podrum

Ne propustite priliku da se lično uverite šta su sve spremile vredne ruke naših izlagača:

  • Aktiv žena Irig
  • učenici SSS „Borislav Mihajlović Mihiz“ @sss_borislavmihajlovicmihiz
  • Ljuta Sremica @ljutasremica
  • ŠtruMdlica @marija_krnjetin

a biće i gosti iznenađenja!

Foto: Vinarija Mačkov podrum

Značaj manifestacije su prepoznali, i podržali je, opština Irig i AP Vojvodina.

– Prepoznali smo ovaj trend i zdušno podržali Dan Mladog Portugizera kada je manifestacija premeštena u Irig. Imamo velike planove kad su u pitanju vinarstvo i vinski turizam. Strateško opredeljenje opštine je razvoj turizma, vinarstva i poljoprivrede, kaže Fedor Pušić, šef kabineta predsednika opštine Irig.

Podsetimo se kako je sve počelo… Glavni „krivac“ je 𝐍𝐣. 𝐕. 𝐏𝐨𝐫𝐭𝐮𝐠𝐢𝐳𝐞𝐫!

-Nekada veoma zastupljen u Fruškogorskom vinogorju, vremenom je iščezao iz naših vinograda, a mi u Mačkovom podrumu odlučili smo da mu skinemo prašinu sa epoleta i vratimo stari sjaj varoškog lole i bećara, kažu oranizatori manifestacije.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

Grožđe ove sorte prvo stasava za branje u vinogradima na potesima Ružaš i Memijevo. Mačkov podrum je jedina vinarija u Srbiji koja proizvodi čuveni „srpski božole“, ili Portugizer Svatovac, mlado vino koje se pravi posebnom tehnologijom (karbonskom maceracijom).

-Portugizer možda nema potencijal starenja kao svetske crvene sorte, ali ima mladost lepšu od svih drugih vina na svetu. Verujemo da ćete izabrati dobru hranu. Verujemo da ćete izabrati dobro društvo. Preporučujemo da pažljivo birate muziku! Portugizer se najbolje pije uz sremački bećarac, laloški valc ili tamburaški besni solo, poručuju iz Mačkovog podruma.

Izvor: Agroportal.rs