Turistička ponuda 11 zemalja od 30. novembra do 2. decembra na Novosadskom sajmu

Novosadski sajam 54. međunarodnim sajmom turizma ide u susret predstojećoj zimskoj turističkoj sezoni, novogodišnjim aranžmanima, ali i ranim rezervacijama letnjih aranžmana, ponudi banjskih, spa i wellness destinacija u regionu, poslovnim putovanjima… kao i drugim, specifičnim vidova turizma, promotivnim i poslovnim aktivnostima u turizmu.

 

 

ČITAJTE I: Sve je spremno za početak Poljoprivrednog sajma u Zagrebu

 

 

 

Međunarodni sajam turizma, koji će na Novosadskom sajmu biti održan od 30. novembra do 2. decembra, okupiće više od 240 zlagača iz zemlje i inostranstva.

Do sada su prijavljeni učesnici iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Indije, Nepala, Kameruna i Italije, rečeno je na konferenciji za novinare.

Foto: Novosadski sajam

Nastupaju pojedinačno, ali i okupljeni oko udruženja kao što su: YUTA – Nacionalna asocijacija turističkih agencija, UTAS – Udruženje turističkih agencija Srbije, UB – Udruženje banja Srbije, Udruženje turističkih vodiča Srbije, FIJET Srbija – Udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu, Dunavski centar za kompetenciju – Udruženje turističkih aktera posvećenih saradnji u promociji i razvoju Dunavskog regiona kao visoko kvalitetne turističke destinacije.

Prema najavama učesnika, posetioce očekuju sadržajni nastupi, sajamski popusti, last minute aranžmani za zimovanja, first minute ponude za letovanja, informacije o đačkom, omladinskom i medicinskom turizmu, stručni skupovi, Poklon-igra za posetioce…

Foto: Agroportal.rs

Putevima rimskih imperatora

-U „Hali Master“ biće održano međunarodno takmičenje profesionalnih kuvara pod nazivom Gastro kup Srbija 2023. Na Sajmu će biti organizovan i 33. zbor ugostiteljskih i turističkih radnika Srbije. Atrakcija za posetioce biće vrhunska izložba Viminaciuma – Putevima rimskih imperatora po Srbiji. Kao jedan od najboljih primera promocije kulturnog nasleđa u Srbiji, susret s ovom izložbom biće za mnoge jedinstveni doživljaj, rekao je na konferenciji za novinare Nikola Lovrić, direktor Novosadskog sajma.

Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajam/Foto: Agroportal.rs

“Najbolje iz Vojvodine” i „Probus day“

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, izneo je koncept predstavljanja u okviru Paviljona Sekretarijata na ovogodišnjem 54. međunarodnom sajmu turizma.

– Istakao bih četiri važne činjenice. Sajam je za posetioce besplatan Prvog dana promovišemo „Najbolje iz Vojvodine“, kako one koji su dobili oznaku u prethodne dve godine, tako i ovogodišnje dobitnike. Drugog dana promovišemo budućnost turizma na teritoriji AP Vojvodine, uz prisustvo svih škola i fakulteta koji imaju turističko – ugostiteljske smerove, kao i ulično vežbanje jer promovišemo zdrav način života. Poslednjeg dana, odnosno 2. decembra, četvrta važna stvar, jeste „Probus day“ – dan promocije svih vinara na teritoriji AP Vojvodine, uz očekivano prisustvo učesnika iz Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, rekao je Ivanišević.

Svečano uručenje oznake „Najbolje iz Vojvodine“ za ovogodišnje dobitnike biće upriličeno 29. novembra, u Pokrajinskoj vladi.

Foto: Agroportal.rs

Crna Gora nudi dobar provod

Regija-partner Sajma turizma je Boka Kotorska, a Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Budve, Tivta, Kotora, Herceg Novog, Bara i Ulcinja će predstavi turističku ponudu Crne Gore.

-Pred novogodišnje praznike Boka je jedna od najželjenijih destinacija koju će ove godine obeležiti nastupi brojnih muzičkih zvezda. Privilegija je i čast drugu godinu zaredom biti partner Sajmu turizma u Novom Sadu. Na štandu Crne Gore biće sve turističke organizacija i Nacionalna turistička organizacija i Budvanska rivijera poznata po organizaciji dobrog provoda. Crnu Goru čeka i zimska turistička sezona, Ski centar Kolašin se već priprema, rekla je Nevenka Ćirović, generalna konzulka Crne Gore u Srbiji.

Foto: Agroportal.rs

Posetiti i istražiti Vojvodinu

Milica Šušnjić iz Turističke organizacije Vojvodine istakla je da je tekuća godina, zapravo godina jubileja i za ovu organizaciju jer obeležava dve decenije postojanja kao organizacija koja okuplja sve lokalne turističke organizacije i turističke delatnike na teritoriji AP Vojvodine.

– Posetioci će imati priliku da na našem štandu otkriju zaista raznovrsnu ponudu Vojvodine koja će ih inspirisati da je posete i istraže. Na štandu će se predstaviti 23 loklane turističke organizacije, kao i brojni privredni subjekti. Sa nama će se ove godine predstaviti i partneri iz Slovenije sa kojima TOV realizuje projekat pod nazivom „Smarter AoE“. Na našem štandu biće predstavljena i  manifestacija „Tour de Fruška“, koja objedinjujući sport, privredu i turzam i doprinosi afirmaciji aktivnog odmora i promociji turizma Fruške gore, istakla je Šušnjić.

Foto: Agroportal.rs

Fruškogorski vinari na štandu TO Novog Sada

Veliku pomoć u organizovanju ovogodišnjeg Sajma turizma Novosadski sajam ima od Turističke organizacije Novog Sada.

– Raduje me i puno pratećih programa, važni su i B2B sastanci. Mi smo se potrudili da dovedemo turoperatere iz nekoliko zemalja kako bi naša turistička privreda imala i konkretne sastanke i napravila određene dogovore. Novi Sad će predstaviti zimsku ponudu i kampanju, digitalnu mapu Novog Sada i Fruške gore, a sa nama su na štandu i novosadski vinari, pa će svi koji to nisu učinili do sada moći da probaju i njihova vina. Sa nama je i TO Sremski Karlovci koja predstavlja svoju vinsku ponudu i zimsku kampanju, rekao je Branislav Knežević, direktor Turističke organizacije Novog Sada.

Foto: Pixabay

MEKST za student turizma i ugostiteljstva

Tokom Sajma, biće održana i MEKST konferencija posvećena studentima turizma i ugostiteljstva, kao budućim stručnjacima u otim oblastima, ali i turističkim poslenicima koji žele da unaprede sopstveno poslovanje.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 -Obeležavamo deset godina MEKST konferencije, te sam srećan i ponosan što ćemo na jednom mestu imati dva velika događaja iz oblasti turizma u Novom Sadu. Ove godine će MEKST konferenciji prisustvovaće 800 učesnika iz 15 zemalja Evrope. MEKST je u proteklih devet godine okupio više od 6.000 ljudi i 90 predavača iz 45 zemalja. Trudimo se da na direktan način utičemo na mlade, da ostanu u našoj zemlji, da se bave turizmom i hotelijerstvom i uče od najvećih stručnjaka iz tih oblasti, rekao je Nemanja Dimić, idejni tvorac, autor i organizator MEKST konferencije.

Foto: Agroportal.rs

Strateški partner Novosadskog sajma i Generalni sponzor Sajma turizma Globos osiguranje će takođe nastupiti na Sajmu turizma.

Foto: Agroportal.rs

Besplatan ulaz za posetioce

Radno vreme Sajma turizma biće od 10 do 19 časova. S’ obzirom na to da Novosadski sajam ove godine obeležava vek postojanja, doneta je i odluka da se svim posetiocima i učesnicima, omogući ulaz bez naplaćivanja karata, uz obaveznu registraciju. Odluku je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa namerom da i na taj način podrži razvoj turizma na našim prostorima, ali i podstakne što brojniju publiku za prisustvo na Sajmu i susret sa učesnicima učini direktnijim.

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: Agroportal.rs i Novosadski sajam