Digitalna proizvodnja u Srbiji sve više uzima maha

Digitalna proizvodnja u Srbiji sve više uzima maha, a najveće zasluge za to pripadaju Institutu „Biosens“. U saradnji sa nadležnim institucijama, u Novom Sadu je promovisan projekat „Optimizacija mesta i broja uzoraka zemljišta uz pomoć digitalnih tehnologija“.video icon

Zahvaljujući „Biosensu“, tačnije platformi „Agrosens“ put do kvalitetne poljoprivredne proizvodnje znatno je kraći, efikasniji i profitabilniji.

Primenjujući najnovija dostignuća i ispunjavajući zahteve poljoprivrednika, pospešuje se pored rezultata pojedinaca i konkurentnost domaćih kompanija i javne uprave. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede-Uprave za agrarna plaćanja, osmišljena je dodatna pogodnost pri uzorkovanju zemljišta.

„Mi očekujemo da će poljoprivrednici pokušati da shvate koje su to prednosti i na koji način da optimizuju svoju proizvodnju kako bi na kraju što jednostavnije i jeftinije proizveli svoje proizvode“, rekla je Milijana Vujasinović, Institut „Biosens“.

Putem platforme „Agrosens“ upravlja se ¼ obradivih površina u Vojvodini, a broj korisnika dostigao je broj od 20.000 korisnika.

„Najnovija dostignuća u poljoprivredi tiču se precizne poljoprivrede i to omogućava poljoprivrednicima da upravljaju svojom parcelom na preciznom nivou, a to znači da svakoj biljki donese nutrijenata koliko je potrebno. Tako se smanjuju troškovi, povećava efikasnost, optimizuje se čitava proizvodnja i povećavaju prinos i profit“, rekao je Oskar Marko, Institut „Biosens“.

Inače, kroz „Antares“, jedan od najvećih, evropskih naučnih projekata, „Biosens“ je opravdavajući svoju ulogu i značaj dobio značajnu investiciju od Evropske unije i Republike Srbije, što će ga pozicionirati u Evropski centar izvrsnosti za primenu IT-a u održivoj poljoprivredi.

Izvor: RTV

 

Ostavite komentar