Digitalni atlas klime Srbije

U pitanju je važan trenutak u razvoju klimatske pismenosti – lansiran je besplatni i svima dostupni, a detaljni atlas klime i klimatskih promena u Srbiji.

U ponedeljak, 31. oktobra, zvanično je lansiran Digitalni atlas klime Srbije. Ovaj važan onlajn alat, namenjen svim relevantnim akterima, od države i lokalnih samouprava do privrede i šire javnosti, po prvi put omogućuje sveobuhvatno i besplatno informisanje o klimatskim promenama i njihovim posledicama u Srbiji.

 

 

ČITAJTE I: Da li energija sunca može da smanji troškove u poljoprivredi?

 

 

 

Na Digitalnom atlasu može se pratiti veliki broj promenljivih – temperatura, padavine, ali i specifične vrednosti kao što su dužina toplotnih talasa ili broj mraznih dana, u osmotrenim vrednostima, promenama ili projekcijama, i to na nivou cele države, regiona ili svake pojedinačne opštine.

Drugim rečima, ovaj alat omogućuje da se u samo nekoliko klikova dođe do podatka kao što su: koliko je veći broj toplotnih talasa u Kruševcu u odnosu na prosek perioda od 1970. do 2000. godine? Koliko će u narednih pedeset godina porasti broj dana sa temperaturom preko 35 stepeni u Zrenjaninu?

Jednom kada se odaberu parametri, atlas nudi rezultat u obliku vizuala (grafa), ali i mogućnost da se besplatno preuzmu svi podaci u odabranim vrednostima, koji se izmedju ostalog mogu čitati u Excel-u i različitim GIS softverima.

-Najosnovnija funkcija portala je podrška državnoj upravi i lokalnim samoupravama u prilagođavanju na klimatske promene, kaže dr Vladimir Đurđević, profesor sa Fizičkog fakulteta i učesnik u izradi Digitalnog atlasa.

Digitalni atlas klime Srbije omogućuje informisano donošenje odluka kada su u pitanju lokalni razvoj i prilagođavanje na klimatske promene, kao i bolje procene ranjivosti na različite posledice. Podatke mogu koristiti i privrednici prilikom donošenja odluka, ali i istraživači i medijski radnici.

-Cilj je da postoji referentni skup podataka koji svi koriste, koji je konzistentan, kaže Đurđević.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

Digitalni atlas nastao je u okviru projekta „Unapređenje srednjoročnog i dugoročnog planiranja prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u u Republici Srbiji” (NAP), koji od 2019. do 2022. godine sprovodi Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa UNDP Srbija, a sredstvima Zelenog klimatskog fonda.

Izvor: KLIMA 101