Dobra kiša povećava prinos kultura

 

Osveženje nakon tropskih vrućina prija usevima. Međutim, za veći prinos kukuruza i soje treba još padavina. Kako tvrde stručnjaci, dobra kiša narednih dana mogla bi da poveća rod tih kultura i do tonu po hektaru.

Više je pomoglo ovo osveženje nego padavine, kojih je u regionu Subotice bilo par litara, rekao je direktor Savetodavne službe u Subotici Damir Varga.

-Ova najava padavina za četvrtak bi više značila,10-15 litara po kvadratu bi bila već značajnija pomoć usevima. Kukuruz na subotičkim poljima dosta solidno izgleda, biljke su zelene skoro do zemlje, skoro da nema podgorevanja, a biljke su imale neku rezervu vlage iz juna i jula da prebrode ovu sušnu nedelju.

Ipak, da bi se ostvarili nešto veći prinosi (od 7 do 8 tona), potrebna je u narednih desetak dana jedna ozbiljnija kiša. Ukoliko izostanu padavine, prinos će biti od 6-7 tona.

-Soja koje nema puno je u dosta dobrom stanju a padavine u avgustu će biti od presudnog značaja za veličinu prinosa. Računamo da bi bio solidan prinos između 2 i 2.5 tone po hektaru, ukoliko bi bilo padavina u ovom mesecu, izjavljuje Varga.

Što se tiče suncokreta, biljke su niže, a maksimalni prinos koji se može očekivati je višegodišnji prosek od 2.7 do 3 tone ukoliko bi bilo još padavina ili bar osveženja do kraja vegetacije.

Što se tiče većih površina, još uvek nema mogućnosti da bi se odrađivala zaštita na kukuruzu a na soji nije bilo potrebe za njom. Padavine bi svakako dobro došle pogotovo za obradu zemlje za setvu uljane repice.

Izvor: RTV

 

Ostavite komentar