Dodeljene godišnje nagrade Zadružnog saveza Vojvodine

 

U svečanoj atmosferi, u prisustvu direktora zemljoradničkih zadruga i zadrugara, kao i predstavnika privrede, naučnih i stručnih institucija i velikog broja novinara, Zadružni savez Vojvodine tradicionalno na kraju kalendarske godine uručuje godišnja priznanja.

Za poseban doprinos razvoju zadrugarstva, prošle godine ustanovljeno priznanje, koje nosi ime pokojnog predsednika Zadružnog Saveza Vojvodine Radislava Jovanova, uručeno je pomoćnici ministra privrede Katarini Jokić Obradović.

 

 

ČITAJTE I: Zadrugari žele nova znanja i izlaz iz preteške situacije u poljoprivredi

 

 

 

Za poseban doprinos razvoju zadrugarastva nagrađena Katarina Jokić Obradović

Prema rečima Obradovićeve, ovo je veliko priznanje, posebno jer dolazi od Zadružnog saveza Vojvodine koji je bio izuzetno aktivan partner u pripremi Zakona o zadrugama.

-Naša želja prilikom izrade ovog zakonskog akta bila je da ispravimo neke decenijske nepravde i da postavimo nove temelje za razvoj zadrugarstva. Nadamo se da smo u tome uspeli i Ministarstvo privrede uz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje partner ZSV u daljem razvoju zadrugarstva, rekla je Katarina Jokić Obradović.

Foto: Agroportal.rs/Jelena Nestorov Bizonj uručila nagradu za poseban doprinos razvoju zadrugarstva Katarini Jokić Obradović

Na pitanje kako gleda na sprovođenje ovog zakona, pre svega kod novoosnovanih zadruga, ona je odgovorila da je na prvom mestu stvoren ambijen u kojem one mogu da posluju, a takođe, stvoreni su i uslovi da se reši pitanje imovine starih zadruga kao i da se s’ druge strane spreče zloupotrebe koje su se u predhodnom periodu dešavale.

-Kod upisa zadružne imovine ima napredka, a mi bismo voleli da smo mnogo brže završili ceo proces ali, on još uvek traje. Što se zakonskog dela tiče, mislimo da je sve rešeno i da je na institucijama da sprovedu sve što je napisano, reči su pomoćnice ministra privrede.

Foto: Agroportal.rs/ Slavica Ninković, Jelena Nestorov Bizonj, Katarina Jokić Obradović (s leva na desno)

Specijalnu zahvalnicu za doprinos razvoju zadrugarstva dobila je Slavica Ninković, rukovodilac grupe za unapređenje poslovnog okruženja i razvoj zadruga u Ministarstvu privrede.

Dopisništvu RTS-a u Zrenjaninu pripala godišnja nagrada za medije

Za medijsku afirmaciju udruživanja nagradu je dobilo dopisništvo RTS-a u Zrenjaninu, a priznanje je primio Mile Novaković, urednik tog dopisništva.

Novaković je rekao da ova nagrada za njega ima dvojako značenje – emotivno i poslovno. Emotivno zato što je stigla od Zadružnog saveza Vojvodine.

Foto: Agroportal.rs/Jelena Nestorov Bizonj i Mile Novaković

 -Jedna od zemljoradničkih zadruga othranila je moju porodicu. Kao dete, živeo sa preko puta  zadruge i svakodnevno sam gledao kako ona radi i koje probleme ima. Sa te strane uvek sam bio vezan za zadrzgu i za zadrugarstvo. Kada govorim o poslovnom delu, tu moram istaći da ZSV nama navinarima uvek izlazi u susret i to je najbitnije u našem poslu. Odgovore na sva pitanja, bez obzira da li se odnose na dobre stvari ili su teška i nezgodna, uvek možemo naći kako u Zadružnom savezu Vojvodine, tako i kod samih zadrugara. To je velika stvar za našu profesiju, rekao je Novaković.

On je naglasio da sama nagrada pokazuje koliko ZSV ceni novinarsku struku jer svake godine dodeljuju priznanje nekom medijskom posleniku.

Novaković je dodao da su zadruge opravdale svrhu svog postojanja samim tim što su opstale. Kada se u obzir uzme prilično turbulenta situacija u poljoprivedi, one su uspele da na najbolji mogući način daju pravi model njenog rešavanja i tako su pokazale svoju fleksibilnost.

Foto: Agroportal.rs/Mile Novaković, urednik dopisništva RTS-a u Zrenjaninu

-Verujem da je značajan broj poljoprivrednika, zahvaljujući udruživanju u zadruge, i opstao. Mislim da će se prava ideja zadrugarstva, s’ obzirom na čitavu situaciju na tržištu, tek videti u narednom periodu. Kriza ne može večno trajati i mora se pronaći neke model izlaska iz nje, a zajednički nastup na tržištu može nam doneti boljitak. Mi smo ipak malo tržište i treba da težimo ka izvozu,  smatra Mile Novaković.

Nestorov Bizonj: Zadruge su sigurno sačuvale veliki broj poljoprivrednika u novoj proizvodnji

Kako kažu direktori zemljoradničkih zadruga, ova godina bila je jedna od najtežih za poljoprivredu, njihove zadrugare i kooperante.

-Znamo koji su razlozi koji su izazvali ovakvu situaciju. Ali, visoki troškovi proizvodnje, niska cena ratarskih proizvoda, konstatan rast kamatnih stopa i razni poremećaji na tržištu poljoprivredno – prehrambenih proizvoda i distribuciji, traju već godinama. Oni su uslovili da se na primaranoj poljoprivrednoj proizvodnji ostvare najveći gubici u ovoj godini, rekla je ovom prilikom predsednica Zadružnog saveza Vojvodine, Jelena Nestorov Bizonj.

Ona je dodala da su zadruge podnele izuzetno veliki deo krize kod poljoprivrednika – reprogramiranjem njihovih obaveza s’ jedne strane i s’ druge strane obezbeđivanjem repromaterijala za jesenju setvu i ako se mnogi poljoprivrednici još uvek nisu razdužili ni za ranije preuzete obaveze.

Foto: Agroportal.rs/Kako kažu direktori zemljoradničkih zadruga, ova godina bila je jedna od najtežih za poljoprivredu, njihove zadrugare i kooperante

-Zadruge su sigurno sačuvale veliki broj poljoprivrednika u novoj proizvodnji koje, na nekim parcelama ne bi ni bilo da nije podrške iz zadružnog sektora, naglasila je Nestorov Bizonj.

Foto: Agroportal.rs/Zadruge su sigurno sačuvale veliki broj poljoprivrednika u novoj proizvodnji

Prema njenim rečima, kod zadruga koje nemaju razvijenije imovinske kapacitete, a to se prevashodno odnosi na one novijeg datuma, situacija je još kompleksnija. Primera radi, zadruge koje imaju skladišta bar su u prilici da sačuvaju proizvode svojih zadrugara do boljih uslova za prodaju. To znači da imaju istovremeno i trošak ali i potencijalnu dobit. One koje nemaju ovakve uslove prepuštene su tržištu. Ako su imale makar mali finansijski potencijal takođe su mogle pomoći poljoprivrednicima.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Ovi problemi su vrlo kompleksni i dugo traju tako da smo mi, kao zadružni savez, cele godine predlagali jednu te istu meru – da se dugoročno obezbede subvencionisani krediti za obrtna sredstva po niskim kamatnim stopama od 1-2 odsto i za zadruge i za poljoprivrednike. To je jedini način da se prevaziđe kriza nastala usled zaduženosti poljoprivrednika ka zadrugama, a to će se u nekom momentu preliti i na dobavljače, rekla je predsednica ZSV.

Foto: Agroportal.rs/ Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine

Ona je dodala da je pored toga povećanje podsticaja, koje postoji ali i dalje samo prati rast cena,  i dalje neophodno kako bi bili konkurentni na nešem i na inostranim tržištima.

-Strateška ekonomska politika u poljoprivredi mnoge stvari bi stavila na novi nivo rešavanja,  poručila je Jelena Nestorov Bizonj.

Piše: Jasna Bajšasnki

Foto: Agroportal.rs