PKS: Predstavljeni potencijali organske proizvodnje u Jugoistočnoj Srbiji

 

Proizvođači organskih mlečnih i mesnih proizvoda iz Jugoistočne Srbije predstavljeni su u Privrednoj komori Srbije u okviru projekta „ Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“ .

Ciljem promocije je veći plasmana njihovih proizvoda na tržištu Srbije.

 

 

ČITAJTE I: Spelta – žitarica prošlosti i budućnosti

 

 

Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS  ističe da proizvođačima organskih proizvoda znači promocija kao i pomoć u plasmanu i pronalaženju novih kanala prodaje.

 -Upravo je ovaj projekat usmeren na povezivanje malih proizvođača sa predstavnicima ugostiteljskih objekata, hotelima i drugim maloprodajnim objektima, objašnjava Ivanović.

Foto: Pixabay

Dr Mirela Tomaš Simin iz UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) ističe da je projekat podrške organskoj privredi usmeren, sa jedne strane na podršku zakonodavstvu u ovoj oblasti, a sa druge organskom stočarstvu Jugoistočne Srbije.

-Jugoistočna Srbija je prepoznata zbog prirodnih karakteristika kao idealna za organsku proizvodnju. Ovaj region ima dosta proizvođača, nije zagađen, proizvodnja je već u skladu sa principima organske proizvodnja ali je nedostajala sertifikacija, rekla je Tomaš Simin.

Ona je naglasila da su u poslednje dve godine usmereni napori na edukaciju, kako bi još više približili pojmove i tehnologiju organske proizvodnje kompanijama i gazdinstvima u ovom regionu, kako bi imali više prinose i manje troškove proizvodnje.

Foto: Pixabay

-Uspeli smo i da objedinjimo proizvođače kako bi zajedno nastupali na tržištu. Naime, iako su proizvodi bili organski, oni su bili prodavani kao konvecionalni i nisu imali zatvoren lanac proizvodnje. Mi smo, kroz ovaj projekat uspeli da proizvođače iz ove regije povežemo sa velikim tržištem Beograda, Novog Sada, kako bi smo njihove organske proizvode učinili dostupne potrošačima, rekla je ona.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Projekat „ Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, realizovan je u saradnji Privredne komore Srbije, organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u projektu su učestvovala udruženja organskih stočara iz Pirota, Dimitrovgrada i  Bele Palanke.

Izvor: PKS