Domaće voće i povrće za tržište Bliskog istoka

 

Proizvodnja voća i povrća u zemljama zapadnog Balakana je u stalnom porastu i njen značajan deo namenjen je izvozu. Moderne tehnologije omogućavaju postizanje visokih prinosa i povećavaju konkurentnost. Do sada je tržište Rusije bilo dominantno za izvoz voća i povrća ovog regiona i prema proceni učesnika vebinara na kojem je predstavljen “Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog Istoka – Ujedinjeni arapski emirati i Saudijska Arabija”, sada je pravo vreme da se to promeni.

 

 

ČITAJTE I: FAO: Zbog rata u Ukrajini dosad nezabeležen rast cena hrane u svetu

 

 

Ovaj vodič, kako se čulo na promociji, ima za cilj da kreira referentne studije za proizvođače i izvoznike voća i povrća sa prostora Zapadnog Balkana kako bi doprineo diverzifikaciji izvoznih tržišta. Treba istaći da je tržište Bliskog istoka jedan od najvećih svetkih uvoznika hrane sa porastom potražnje svežeg voća i povrća. Ujedninjeni Arapski Emirati  su četvrta najveća ekonomija na Bliskom istoku i jedna od najznačajnijih svetskih zemalja za trgovinu i re-eksport. Dubai je vodeći regionalni uvoznik svežeg voća i povrća kao regionalni lider u re-eksportu istog. Istraživanja su pokazala da se tržište sve više okreće ka organskoj, zdravoj i nutritivno-izblansiranoj hrani.

-Rusija već nekoliko godina smanjuje uvoz svežeg voća i povrća iz zemlja Zapadnog Balkana. Tržište EU je saturisano sa ponudom voća i povrća iz sopstvene proizvodnje. Tržište Bliskog istoka, posebno Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, je targetirano tržište i za druge evropske zemlje, rekla je Julka Toskić, konsultant i autorka ovog Vodiča.

Prema njenim rečima, na osnovu analize tržišta UAE i Saudijske Arabije, kao i analize dosadašnjeg izvoza voća i povrća iz zemalja Zapadnog Balkana, u poslednjih nekoliko godina primetan je rast izvoza jabuka i bobičastog voća.

-Sa zajedničkim nastupom i promocijom, realana su očekivanja da će se trend rasta izvoza voća i povrća iz našeg regiona na ova tržišta nastaviti i u narednom periodu, posebno za kategorije voća i povrća koje su pogodne za transport na velike daljine i za avio transport. Primera radi, Srbija se u periodu od 2016. do 2020. godine svrstala među 10 najvećih izvoznika jabuke u UAE sa rastom od 166 odsto. U istom periodu zabeležen je rast izoza jabuka u Saudijsku Arabiju za 249 odsto, objašnjava Toskićeva.

Eksperti iz oblasti izvoza i plasmana na tržište Bliskog istoka na ovom vebinaru pružili su učesnicima sve aktuelne informacije u vezi tržišta hrane u UAE i Saudijskoj Arabiji: trendovima, perspektivama online prodaje, savete za dizajn i obeležavanje maloprodajnog pakovanja i upoznali ih sa ključnim koracima u procesu izvoza svežeg voća i povrća, o čemu ćemo još pisati. Po završetku izlaganja, učesnici su imali priliku da postave pitanja i pokrenu diskusiju sa govornicima o svim izazovima i nedoumicama koje imaju prilikom planiranja izvoza voća i povrća na ovo tržište.

Tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije smatraju se ne samo velikim uvoznicima hrane za sopstvene potrebe, imajući u vidu da 90 odsto hrane nabavljaju iz uvoza, već i ulaznim tržištima preko kojih se realizuje dalji izvoz za druge zemlje regiona. Poslednjih godina, tržište Bliskog istoka se suočava sa povećanom potražnjom za hranom iz uvoza usled značajnog porasta broja stanovnika, ograničenih lokalnih resursa, rasta BDP po glavi stanovnika a time i kupovne moći, ali i promena u prehrambenim navikama i sve veći fokus potrošača ka zdravijoj ishrani.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Vebinar je organizovan u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, a u okviru projekta „Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“, čiji je cilj pružanje podrške domaćim kompanijama u pristupu novim tržištima i jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.

“Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog Istoka – Ujedinjeni arapski emirati i Saudijska Arabija” svetlost dana ugledaće za dve nedelje, a njegovo predstavljanje omogućile su Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). 

 

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar