Domaći startap Veles Sense razvija softver za ranu detekciju bolesti vinove loze

 

Bolesti stabla vinove loze, kao što je eska koja napada od 5% do 19% vinograda određenih sorti na godišnjem nivou, toliko su razarajuće da prouzrokuju ogromnu materijalnu štetu – od 8 mlrd EUR do 9 mlrd EUR godišnje na svetskom nivou.

 

 

ČITAJTE I: “KiTeh-KITE Tehnologije“: Simulacija rada mašina u preciznoj poljoprivredi na Poljoprivrednom sajmu

 

 

Simptomi se mogu javiti na svim delovima vinove loze, a vinogradari najčešće imaju najviše dva dana da reaguju nakon što se bolest pojavi.

Zbog ograničenja pri upotrebi pesticida, trenutno ne postoji efikasno rešenje za suzbijanje bolesti stabla vinove loze, a na tržištu precizne poljoprivrede ne postoje specijalizovana rešenja.

Foto: Pixabay

Šansu je ovde video Veles Sense, startap koji je osnovan u septembru 2022. godine, kada je počeo razvoj softverskog rešenja. U pitanju je porodična firma, nastala iz želje da svoje znanje u oblasti digitalne obrade slike i mašinskog učenja upotrebi kako bi dala dopinos održivosti poljoprivrede.

– Softver, koji razvijamo, zasniva se na metodama mašinskog učenja. Za treniranje softvera koristimo slike vinove loze snimljene multispektralnom kamerom iz drona, kao i multispektralnom kamerom koja snima izbliza. Upravo ovakve kamere nam omogućavaju da pored slika iz vidljivog spektralnog opsega imamo i druge spektre koji nisu vidljivi golim okom. To će omogućiti našem softveru da npr. detektuje određene bolesti vinove loze, nedostatak/višak pojedinih nutritivnih elemenata i probleme sa navodnjavanjem, pre nego što se simptomi ispolje na površini biljke – kaže za eKapiju Žarko Ljubenović, izvršni direktor i suosnivač kompanije.

Foto: Ivan Buzarski/Žarko Ljubenović, izvršni direktor i suosnivač kompanije Veles Sense

Pojašnjava da su prednosti ovog rešenja u bržem nadgledanju većih površina pod vinogradima (zahvaljujući dronu), odnosno u ranijoj detekciji bolesti i drugih stresova vinove loze, pre nego što oni postanu vidljivi golim okom, što vinogradarima daje više vremena za pravovremenu reakciju.

– Po završetku ove sezone imaćemo prvu verziju našeg softvera. U toku prethodne sezone uspostavili smo saradnju sa vinarijama u Srbiji u kojima ćemo testirati softver. Kada validiramo naše rešenje u Srbiji, plan je izlazak na nova tržišta, pre svega u tradicionalno jake vinogradarske zemlje Mediterana – najavljuje naš sagovornik.

Dodaje da su kroz istraživanje i razgovore sa poljoprivrednicima došli do saznanja da u vinogradarstu ima puno prostora za inovacije.

Foto: Pixabay

– Problem kojim se bavimo je zbog načina uzgoja vinove loze i mesta na kojima se bolesti javljaju dosta kompleksan, samim tim i izazov u vinogradarstvu je veći, pa ima i manje gotovih rešenja na tržištu nego u drugim oblastima poljoprivrede, što mi vidimo kao razvojnu šansu – navodi Ljubenović.

Kaže i da je njihovo dosadašnje iskustvo po pitanju zainteresovanosti poljoprivrednika za nove tehnologije pozitivno. Gotovo svi vinogradari sa kojima su pričali bili su zainteresovani za njihovo rešenje, a do sada niko nije odbio molbu da snime njihov vinograd dronom u svrhu razvoja softvera.

Foto: Oplenačka berba

– Ono na šta nam je najveći broj vinogradara skrenuo pažnju je problem dostupnosti manuelne radne snage, naročito u sezoni, kada je povećana tražnja, a ponuda je svake godine sve manja. To je upravo jedna od oblasti gde i naše rešenje može da bude od koristi, jer će se upotreba novih tehnologija sve više nametati kao nužnost. U vinskoj industriji je trend poslednjih godina da su potrošači sve edukovaniji u izboru vina, pa se povećava tražnja za kvalitetnijim vinima što otvara prostor za firme poput Veles Sensa da ponude svoja inovativna rešenja, koja idu u pravcu očuvanja i unapređenja kvaliteta vina – smatra Žarko Ljubenović.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 Uporedo sa razvojem softvera razvijali su i biznis model uz pomoć sredstava i mentora koje su imali na nekoliko projekata i akceleratora. Trenutno su u toku dva projekta: STARTECH, koji sprovodi NALED uz podršku kompanije Philip Morris Operations a.d. (ReConEsca projekat – rešava problem neizbalansiranih podataka prikupljenih sa terena) i Mini Grants koji finansira Fond za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva Nauke, tehnološkog razvoja i inovacija (PlantYsense projekat – automatska detekcija bolesti vinove loze)Piše: Aleksandra Kekić

Izvor: eKapija