Država da obuzda trgovačke marže i Imlek – poručuju proizvođači mleka iz Mačve

Zbog najavljenih pojeftinjenja otkupne cene sirovog mleka od strane mlekara Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je održalo skupštinu udruženja u Varni.

Kako se navodi u saopštenju, članovi udruženja shvataju i razumeju probleme svih mlekara koje se isključivo bave otkupom domaćeg mleka i činjenica da su stvorene ozbiljne zalihe mlečnih proizvoda zbog velikih količina uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

 

 

ČITAJTE I: Osim povećanja agrarnog budžeta, potrebna i bolja raspodela subvencija

 

 

 

Povećanje premije za mleko i regresa po grlu od strane države, biće obesmišljeno padom otkupne cene mleka, te ovo udruženje predlaže sledeće:

  1. Da država pod HITNO stavi trgovačke marže pod KONTROLU i da one ne smeju da budu veće nego u EU. Neshvatljivo i neodrživo je da su marže na mleko i mlečne proizvode veće od 30% , a da su te iste marže u EU od 5% do 8%.
  2. U koliko država zaista ima nameru da oporavi i razvija mlečno govedarstvo mora pod HITNO da se usaglasi sa kompanijom Imlek, da i njihovo poslovanje bude u pravcu razvoja mlečnog govedarstva, a ne gušenja domaće proizvodnje mleka.
  3. Kompanija Imlek zadnjih godina kupila je više mlekara i na iste stavila katanac, a paralelno s’ tim svoje poslovanje vidno zasnovala na uvozu. Najnovija kriza sa viškom i zasićenjem tržišta mlekom dolazi upravo od kompanije Imlek, što druge mlekare, čije poslovanje se zasniva na otkupu isključivo domaćeg mleka, stavlja u izrazito težak položaj.
  4. Činjenica je da je u Evropi prosečna cena mleka veća nego u Srbiji, te stoga nije jasno zašto se toliko uvozi mleka i mlečnih prozvoda i opravdano je pitanje kakve su zadnje namere kompanije Imlek?
  5. Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga, ukoliko cena mleka u Srbiji bude padala, predlaže svim udruženjima i proizvođačima mleka da se organizuju i protesti protiv kompanije Imlek jer je smatra najodgovornijom za trenutno teško stanje u mlekarstvu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

– Kao udruženje očekujemo od države, odnosno Ministarstva poljoprivrede, da se bitno angažuje u rešavanju ovih po nas ključnih problema i samo tako bi sva veća ulaganja države u stočarstvo imala pun smisao i zaista bi se unapredilo mlečno govedarstvo, stoji u saoštenju.