Evropska komisija: 70% zemljišta u EU nije u dobrom stanju

 

Uoči predloga Evropske komisije za zakon EU o zdravlju zemljišta koji se očekuje u junu, koalicija nevladinih organizacija, progresivnih poljoprivrednih organizacija i prehrambenih kompanija pozvala je na ambiciozne i obavezujuće mere.

U otvorenom pismu upućenom na adrese više evropskih komesara, oko 280 organizacija i pojedinaca pozvalo je izvršnu vlast EU da podnese „ambiciozan i progresivan“ zakonski predlog za zakon EU o zdravlju zemljišta, piše Evroaktiv.

 

 

ČITAJTE I: Na prvom mestu je zdravlje zemljišta

 

 

 

Novi zakon trebalo bi da daje zemljištu isti zaštićeni pravni status kao vazduhu i vodi i ulazi u okvir strategije EU o zemljištu, koja je predstavljena u novembru 2021. godine.

– Zdravlje evropskog tla brzo degradira, i hitno je potreban ambiciozan zakon o zdravlju zemljišta – naglašava se u pismu koje su potpisale nevladine organizacije, poljoprivredne organizacije i akademici.

Prema podacima Evropske komisije, 70% zemljišta u EU nije u dobrom stanju.

Da bi se efikasno suprotstavili ovome i postigli cilj izvršne vlasti EU da dramatično poboljša stanje tla do 2050. godine, potpisnici pisma su postavili pregršt kriterijuma koje zakon treba, po njihovom mišljenju, da ispuni.

– Borba protiv degradacije zemljišta može se postići samo snažnim zakonodavnim okvirom koji definiše zdravlje zemljišta na obavezujući način i potkrepljuje ga merljivim indikatorima – rekao je Majkl Berger, stručnjak za politiku.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

Takvi ciljevi već postoje u EU za zaštitu vazduha i vode, kroz Direktivu o kvalitetu vazduha i Okvirnu direktivu o vodama. Ovi zakoni postavljaju konkretne ciljeve za države članice, koje se mogu tužiti ako su, recimo, njihova voda ili vazduh zagađeniji nego što to dozvoljavaju pravila EU.