Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvozne takse na mleko i mlečne proizvode

 

Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, navodi se u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

 

ČITAJTE I: U Srbiji je godišnji pad stočarske proizvodnje dva do tri odsto

 

 

Kako prenosi N1, Evropska komisija poslala je pismo Ani Brnabić u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih meseci, uključujući nedavno uvedene prelevmane – uvozne takse – na mleko i mlečne proizvode. Srbija, naime, nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana, te Evropska komisija poziva da se povuku te restriktivne mere.

– Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje – potvrđeno je u Evropskoj komisiji.

U pismu se Srbija poziva da uvedene mere povuče i ukazuje se da su neopravdano uvedene nove trgovinske restrikcije kršenje uslova iz Uredbe 1215/2009 i izmenjene Uredbe 2020/2172. Vlada Srbije usvojila je 17. februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litru mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva – ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagovali pozitivno kada je reč o mleku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

Izvor: N1

Foto: Pixabay