Evropski proizvođači jabuka i krušaka u Beogradu od 3. do 5. avgusta

 

Prognosfruit, vodeća konferencija koja okuplja proizvođače jabuka i krušaka iz cele Evrope, održaće se u beogradskom hotelu Hajat , od 3. do 5. avgusta.

Nakon dva uspešna onlajn događaja, 2020. i 2021. godine, Prognosfruit se vraća u svoj uobičajeni format uživo.

Organizatori konferencije Prognosfruit su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka  – WAPA i domaća Asocijacija Serbia Does Apples, koju je 2018. godine osnovalo devet domaćih kompanija sa ciljem promocije srpske proizvodnje jabuka na međunarodnim tržištima.

-Radujemo se što ćemo ponovo poželeti dobrodošlicu svim učesnicima Prognosfruit-a na našem prvom događaju uživo od 2019. godine. Prognosfruit 2022 i njegov trodnevni program pružiće sjajnu priliku predstavnicima sektora jabuka i krušaka da se ponovo uživo sretnu i razmene iskustva, nakon dve godine onlajn sastanaka, poručuje Filip Binard, generalni sekretar WAPA.

Julka Toskić iz Asocijacije Serbia Does Apples takođe izražava zadovoljstvo što ova asovijacija ima priliku da u Beogradu ugosti međunarodne i domaće delegate i u najboljem svetlu predstavi srpski sector jabuka i krušaka.

-Naš tim će se potruditi da svim gostima obezbedi nezaboravan boravak, poručuje Toskićeva.

Organizaciju ovogodišnjeg Prognosfruit događaja u Beogradu podržava USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

Inače, Prognosfruit od 1976. godine objavljuje godišnju prognozu proizvodnje jabuka i krušaka za predstojeću sezonu.

Osim objavljivanja prognoze, na ovogodišnjem trodnevnom događaju, razgovaraće se o situaciji u sektoru na severnoj hemisferi, kao i o globalnim perspektivama za jabuke i kruške.

Prognosfruit konferencija biće održana 4. avgusta, a dan posle, učesnici konferencije imaće priliku da učestvuju u tehničkoj poseti voćnjaku jabuka kompanije Atos Fructum, na južnoj padini Fruške gore.

Naša zemlja je jedan od najvedih proizvođača jabuka u Jugoistočnoj Evropi i još uvek povećava proizvodnju. U Srbiji se jabuke proizvode na površini od 27.000 hektara, a proizvodnja se zasniva na savremenim tehnologijama uz pomoć kojih se postižu prinosi od 60 do 80 tona po hektaru sa visokim procentom jabuka prve klase. Sorte jabuka koje se gaje u Srbiji su: Gala, Breburn, Zlatni i Crveni delišes, Greni smit, Fudži, Jonagold i brojne klupske sorte. Domaći proizvođači jabuka, članovi Serbia Does Apples, sertifikovali su svoju proizvodnju i skladištenje sa svim potrebnim standardima kvaliteta kao što su: GLOBAL G.A.P, HACCP, IFS, BRC i Sedex.

Program Prognosfruit 2022 konferencije i onlajn formular za registraciju učesnika dostupni su na veb stranici Prognosfruit

Piše: Jasna Bajšanski

Foto: J. Bajšanski i Pixabay

Ostavite komentar