Gasi se Poljoprivredna služba u Prokuplju – Nova se otvara u Kuršumliji, korisnici i zaposleni nezadovoljni

 

Grad Prokuplje kao centar Topličkog okruga i sa polovinom od ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici, odlukom Ministarstva poljoprivrede ostaće bez Poljoprivredne stručne i savetodavne službe koja se, kako saznaju Južne vesti, izmešta u Kuršumliju.

Odluka je naišla na oštre kritike pre svega poljoprivrednika jer, kako kažu, predstavlja ozbiljan korak unazad u podršci poljoprivredi ne samo u Prokuplju, već i u čitavom Topličkom okrugu.

 

ČITAJTE I: Postpopisna anketa na slučajnom uzorku od oko 9.000 domaćinstava

 

 

Poljoprivredna služba bila je ključna podrška poljoprivrednicima u savladavanju brojnih izazova. Sada će biti van dosega mnogih koji su se prethodnih godina oslanjali na stručnu pomoć savetodavaca jer njeno zatvaranje u Prokuplju i osnivanje nove u Kuršumliji dovodi u pitanje dostupnost stručnih saveta, obuke i pomoći za hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Toplici.

Foto: Pixabay

-Najveći gubitnici ove odluke su poljoprivrednici kojima će sada biti mnogo komplikovanije da dođu do bilo kakvog saveta za poljoprivredu. Posebno uvođenjem e-Agrara naša služba je dobila na značaju, jer običan poljoprivrednik bez pomoći stručnih i licenciranih savetodavaca ne bi mogao da konkuriše i pripremi potrebnu dokumentaciju. Odluka da se ugasi naša služba je doneta najverovatnije zbog dugovanja iz prethodnih perioda, zbog čega je Ministarstvo odlučilo da osnuje novu službu u Kuršumliji, a zatvori službu u Prokuplju. Narod je nezadovoljan, radnici su nezadovoljni, videćemo šta možemo da uradimo, ali mislimo da je sve rešeno – kažu još uvek zaposleni u PSSS Prokuplje.

Iako se ne zna tačan iznos dugovanja, pominje se cifra od oko 50 miliona dinara, a dug je nastao u periodu od 2012. do 2017. godine po tužbama drugih poljoprivrednih službi i poverenika. Najveći dug je upravo prema nadležnim Ministarstvu poljoprivrede koje je kontrolom utrošenih sredstava u ranijem periodu utvrdilo nenamensko trošenje, zbog čega su tužili PSSS, čiji su osnivači.

Foto: Pixabay

– Gotovo pola dugovanja idu na Ministarstvo poljoprivrede i Poresku upravu. Osnivač je nenamenski utrošena sredstva dokazao na sudu i sa kamatom to je veliki iznos koji naša služba nije uspela da reši dugi niz godina. PSSS se finansira projektno od Ministarstva poljoprivrede i ugovor se potpisuje na godinu dana za usluge savetodavnih poslova, poput edukacije poljoprivrednika, radionice, tribine, tehničke pomoći oko registracije gazdinstava, konkursa za nabavku subvencionisanih mašina. Mi te dugove od ranije nismo uspeli da rešimo, a ministarstvo je odlučilo da reši problem tako što će da ugasi službu – kažu u PSSS Prokuplje.

U novu službu koja će biti formirana u Kuršumliji prema najavama, preći će da radi 7 od 11 zaposlenih iz sadašnje prokupačke PSSS, dok će po dva radnika biti raspoređena u službama u Nišu i Leskovcu. Zaposleni u PSSS Prokuplje kažu da su nezadovoljni odlukom, najavljujući mogući štrajk narednih dana jer smatraju da je upitna opravdanost odluke izmeštanja u Kuršumliji, gde je gotovo tri puta manje registrovanih gazdinstava.

Foto: Pixabay

Od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava u Toplici, polovina registrovana u Prokuplju

Od oko 15.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Topličkog okruga, gotovo polovina, preko 7.000 registrovano je na teritoriji Prokuplja, u Kuršumliji je registrovano nešto manje od 3.000 od kojih je aktivna jedva polovina jer je veći deo Kuršumlije pod šumom, u Blacu i Žitorađi je registrovano nešto preko 2.300, odnosno 2.500 gazdinstava.

– Epilog ove, po nama nerazumne odluke, najviše će osetiti poljoprivrednici sa teritorije Žitorađe koji su najaktivniji i mahom se bave povrtarstvom, gde su saveti poljoprivrednih stručnjaka najdragoceniji i najviše su se obraćali PSSS u Prokuplju. Sada će za te savete morati da prelaze i do 50 kilometara u jednom pravcu, što čitav naš posao obesmišljuje – kažu zaposleni.

Foto: Pixabay

Poljoprivredna stručna služba u Prokuplju je pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede i osnovana je 2009. godine, a pokriva sve 4 opštine Topličkog okruga – Prokuplje, Blace, Kuršumliju i Žitorađu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti zbog čega se ukida poljoprivredna služba u Prokuplju, a otvara u Kuršumliji, na čijoj teritoriji je tri puta manje registrovanih gazdinstava i gde se realno mnogo manji broj ljudi bavi poljoprivrednom proizvodnjom jer je veći deo te teritorije pod šumom.

Ostaje pitanje kako će nadležno Ministarstvo poljoprivrede gašenjem PSSS u Prokuplju i osnivanjem nove službe u Kuršumliji rešiti zaostali dug po sudskim tužbama, od kojih se najvećim delom duguje baš njima.

 

Izvor: Južne vesti