Poljoprivredne komore neće biti, predlog izjave o obrađivanju zemljišta sačekaće novu Vladu

 

Sastanak premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić i ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja u Vladi Srbije završen je iz drugog pokušaja.

 

Posle skoro četiri sata razgovora zaključeno je, kako je za Agroklub.rs rekao predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca Nedeljko Savić, da Poljoprivredne komore neće biti, bar dok se kod nas neke stvari ne srede.

 

 

ČITAJTE I: Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Problemi u agraru se, kao i dosad, guraju pod tepih

 

 

 

– Opet smo od premijerke dobili obećanje vezano za ubacivanje parcela u eAgrar da će u roku od 45 do 60 dana biti izmenjen zakon, kojim će dokument zvani „izjava“  poljoprivrednika koji gaji biljne kulture na zemljištu, moći da bude subvencionisan za biljnu proizvodnju, rekao je Savić.

Foto: Miroslav Matković

U saopštenju Vlade Srbije naglašeno je da će vlasnici parcela biti u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima koji ih obrađuju. To je način da se mogućnosti zloupotreba svedu na minimum.

-Za takav način prijave parcela biće poseban javni poziv u drugoj polovini godine.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove vlade i biti spreman za dalje procedure, tačnije izmene i dopune zakona koje su neophodne.

 

Nova pravila sa novom uredbom

Još uvek je na snazi stara uredba po kojoj poljoprivrednici na NIS-ovim pumpama mogu da natoče do 400 litara goriva dnevno. Očekuje se, po donošenju nove Uredbe da će poljoprivrednici moći da natoče goriva koliko imaju upisanog zemljišta u eAgrar – broj hektara puta 100 litara.

-Njima je u interesu da što pre donesu tu Uredbu jer ne žele neograničeno da daju gorivo po povlašćenoj ceni. Dakle, 179 dinara minus 50 dinara refakcije, kazao je za Agroklub.rs Nedeljko Savić.

Ispred subotičkih poljoprivrednika sastanku je prisustvovao Miroslav Matković i on je pojasnio da će proizvođač kada iskoristi svoje pravo na refakciju, i dalje moći da sipa gorivo, ali po tržišnoj ceni.

Foto: Miroslav Matković

-U sadašnjoj Uredbi piše da, ako poljoprivrednik zatraži više, njegovo gazdinstvo će otići u pasivni status. Onda smo se oko toga borili. Tražili smo da ako proizvođač podnese zahtev greškom, slučajno, preko Poljoprivredne stručne službe, gazdinstvo ne ode u pasivni status, dodao je Matković.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Šta je sa starim subvencijama?

Dotaknute su i teme neisplaćenih subvencija za 2023. godinu.

-Premijerka i ministarka su nam rekle da će one biti isplaćene u najkraćem mogućem roku, te da ih poljoprivrednici mogu očekivati uskoro, rekao je Matković.

On je dodao da će sledeći sastanak biti nastavak dijaloga o gorivu i novoj temi –  povezana gazdinstva.

Foto: Miroslav Matković