Gde je dobro za pčele, tu je dobro i za ljude

 

Darko Sovilj je do pre dve godine živeo u Zrenjaninu, a onda je odlučio da se sa porodicom vrati u Elemir, u svoje rodno selo. U Elemiru su kupili kuću, u kojoj sada žive.

– Odluka nije bila teška, jer sam želeo da se ozbiljnije bavim onim što volim i što znam da radim, a to je pčelarstvo – kaže Darko Sovilj za portal zrenjaninski.com.

On se već deset godina bavi pčelarstvom. Nakon povratka u Elemir odlučio je da registruje poljoprivredno gazdinstvo i da mu pčelarstvo u jednom trenutku postane jedini posao. To još nije tako, ali zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, velike su šanse da pčelarstvo postane njegovo glavno zanimanje.

– Do sada smo imali 50 košnica, a zahvaljujući sredstvima koje smo dobili od Pokrajine, nabavićemo još 150 praznih košnica i 50 pčelinjih rojeva. Osim što ćemo povećati broj rojeva i košnica, planiramo i da povećamo proizvodnju meda i polena, ali i da proširimo proizvodni asortiman – ističe Sovilj.

Naš sagovornik se rukovodi time da gde je dobro za pčele, tu je dobro i za ljude. Zato je uveren da je selo idealno, a kako planira da se pčelarstvom bavi na mnogo višem nivou, razmišlja da kupi neko malo imanje i na planini.

– Oko pčela mora mnogo da se radi. Ljudi su u zabludi da je to posao od kog ti samo curi med. Da se do meda stigne, ima mnogo posla – naglašava Sovilj.

Darku u poslu mnogo pomaže supruga. Kako kaže, bez nje ne bi mogao da postigne ono što planira. Košnice su mu trenutno na Tisi, ali već za vikend ih seli na Frušku goru.

– Počinje cvetanje lipe na Fruškoj gori i to nam je sada šansa, jer je bagrem ove godine jako podbacio. Sad samo gledamo u nebo, odnosno vremensku prognozu, jer ako nas posluži vreme, lipa može da bude odlična paša i da pčelarima ove godine „izvuče“ proizvodnju – zaključuje Darko Sovilj.

Izvor: zrenjaninski.com

Foto: Pixabay

Ostavite komentar