Genetika u funkciji profitabilnosti i efikasnosti proizvodnje svinjskog mesa

 

Kako genetika utiče na profitabilnost i efikasnost proizvodnje svinjskog mesa tema je o kojoj su u Privrednoj komori Vojvodine razgovarali stručnjaci i proizvođači.

Na forumu je predstavljena internacionalna kompanija Genius Pic sa sedištem u Londonu, a skup su podržali Ambasada Velike Britanije u Srbiji kao i Ministarstvo poljoprivrede i resorni pokrajinski sekretarijat.

 

 

ČITAJTE I: Još 500 miliona dinara za nadoknadu štete vlasnicima svinja uginulih od afričke kuge

 

 

 

Podići kvalitet proizvodnje sa što manje imputa, uz to respektujući visoke ekološke standarde, imperativ je savremenog svinjogojstva. Takav cilj je moguće postići samo uz savremenu genetiku, poručili su učesnici skupa pod nazivom „Genetika u funkciji efikasne i profitabilne proizvodnje svinjskog mesa“.

Ovaj forum rezultat je dugogodišnje uspešne saradnje sa Britansko-srpskom privrednom komorom poručio je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević i naglasio značaj primene nauke u praksi, kao i podršku pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i resornog ministarstva u afirmaciji ove važne teme.

Na skupu je predstavljena internacionalna kompanija Genius Pic sa sedištem u Londonu, koja je globalni lider u oblasti proizvodnje genetskog materijala u svinjogojstvu.

– Naš ogranak u Italiji prati ovaj deo Evrope i Afriku. Ovde sam sa ostalim kolegama iz kompanije Genus, jer je Srbija veoma značajno brzorastuće tržište. Poljoprivreda je oblast koja pruža mnogo mogućnosti, a uz to verujemo da će Srbija brzo postati članica Evropske unije – izjavio je za RTV predstavnik te kompanije Đanluka Avino.

Dodao je da žele da pruže dodatne mogućnosti proizvođačima u odnosu na one koje imaju sada.

– Benefiti buduće saradnje su obostrani i ona sa moje tačke gledišta ima dobru perspektivu. Znamo da Srbija uvozi određene količine svinja, a danas su problemi u toj sferi sve složeniji, kako zbog samog transporta živih životinja, tako i zbog pitanja koja se odnose na njihovu zdravstvenu bezbednost i generalno sanitarne mere. Smatramo da bi Srbija trebalo da ima dovoljno sopstvene proizvodnje svinjetine, a za to je kvalitetna genetika prvi preduslov.

Naglasio je i da je „intencija da se proizvodi više svinjskog mesa uz korišćenje manje resursa, manje vode, manje prostora, ali i ljudskog rada, što znači podizanje efikasnosti na maksimalan nivo, a genetska rešenja koja nude to omogućavaju“.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Temu pospešivanja uspešnosti proizvodnje svinja dodatno aktuelizuje i situacija prouzrokovana afričkom kugom svinja koja je devastirala proizvodnju u gotovo svim delovima sveta. Prema rečima nadležnih, u Srbiji je situacija pod kontrolom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay