„Život na selu“ kroz fotografiju i stihove

 

Na Miholjskim susretima u Konopnici izabrane su najbolja fotografija i pesma o životu na selu.

Lepotu i autentičnost seoskog života objektivom svog fotoaparata zabeležio je Dalibor Ilić iz sela Orašje i osvojio prvo mesto na ovom konkursu.

 

 

ČITAJTE I: Golubačka sela – šansa za novi početak

 

-Osim fotografijom, bavim se i planinarenjem, pa mi je velika strast da beležim posebne momente na svojim putovanjima. Najviše me inspiriše seoski život. Istovremeno i prelepa, darežljiva priroda i velika muka i trud seljaka, rekao je Dalibor Ilić čiji je snimak pobedio u konkurenciji od 55 pristiglih.

Pobednici konkursa „Život na selu“

Najlepše stihove koji slave seoski život „Sd da pogledaš moje selo, lepotinja. Nov, ubav, golem mos, crkva lepa trešti. Crkveno sređeno, čk i letnjikovac ima. Nigde lepše ko u Konopnicu za Miholjske susrete nije….“ ispevala je Vesna Jovanović, učiteljica iz Konopnice.

„Moje selo Konopnica“, napisana autentičnim prizrensko-timočkim dijalektom, osvojila je glasove i žirija i publike. Rečnikom predaka, na duhovit način Vesna Jovanović opisala je kako se nekada živelo u Konopnici.

-Ovogodišnji Miholjski susreti podsetili su na najlepše dane u ovom selu kada je sve vrvelo od naroda, smeha i graje, rekla je ona.

Ovom svojevrsnom trijumfu kreativnosti, u ljupkom mestu kraj Vlasine, protekle nedelje prisustvovalo je gotovo 5.000 posetilaca. Osim takmičenja za najfotografiju i pesmu inspirisanu selom, organizovane su i tradicionalne sportske i narodne igre, muzički nastupi, a sve su začinili gastronomski specijaliteti.

Hiljade gostiju i učesnika uživalo je u izložbi dečijih radova, slušanju zdravica, izvornih pesama i folkornom nastupu. Najviše smeha izazvalo je takmičenje mališana u tradicionalnim sportskim igrama – nadvlačenju konopca, stonom tenisu i malom fudbalu.

Odličnom raspoloženju, doprineo je nastup proslavljenih Vlasotinčana Mateje Stanisavljevića, najboljeg mladog trubača na saboru u Guči, kao i Davida Antića čiji je orkestar ove godine osvojio drugo mesto u Dragačevu.

Prethodne nedelje okupljali su se i seljani Nove Varoši, Sokobanje, Babušnice, Paraćina, Rače, Varvarina, Boljevca i Vladimiraca i proslavljali svoje Miholjske susrete. Svako u skladu sa tradicijom svog kraja. Takmičili su se frulaši i guslari, trčalo se u džaku, takmičilo u klisu, nadvlačenju konopca, pikadu, a nezaobilazni su bili i gurmanluci poput gulaša, kotlića i svih vrsta kolača.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

 

 

 

 

 

Ovog vikenda svi putnici namernici i slučajni prolaznici imaju šarenolik izbor manifestacija širom Srbije. U Kosjeriću ih očekuju boćanje, streličarstvo, društvene igre, folklor, recitovanje, izvorno pevanje. Bačka Palanka planira izlužbu rukotvorina, suvenira i izbor najlepše nošnje, dok će se meštani belopalanačkih sela takmičiti u pripremanju proje. U Knjaževcu goste će dočekati pevači, besednici, frulaši, gajdaši, dok Ljubovija obeležava Miholjske susrete uz Drinsku regatu. Pirot, Prijepolje, Irig, Krupanj i Knić nude ovog vikenda takođe bogat kulurno – umetnički i sportski program.

Izvor: Ministarstvo za brigu o selu

Foto: Amir Hamzagić