Glavni načini čuvanja plodova voćaka

 

Za što manje pogoršanje kvaliteta plodova u dužem periodu teži se usporavanju biohemijskih i drugih procesa koji i dalje traju i nakon berbe plodova. Uspešna tehnologija čuvanja je preduslov za njihovu trajašnost u svežem stanju, ali se pri tom moraju dobro poznavati načini da se plodovi što bolje sačuvaju do momenta korišćenja, kao i biološka svojstva plodova koji utiču na dužinu i kvalitet čuvanja.

 

ČITAJTE I: 16. Kongres voćara i vinogradara Srbije od 28. februara do 3. marta 2022. u Vrdniku

 

 

Obrani plodovi za komercijalnu prodaju čuvaju se u za to namenjenim skladištima, koja mogu biti obična ( bez kontrolisane atmosfere) i hlađena ( u kontrolisanim režimima). Ova dva tipa skladišta bitno određuju i razlikuju uslovi za čuvanje, pre svega: temperatura, relativna vlaga, kao i atmosfera.

Temperatura vazduha je od izuzetne važnosti za uspešno čuvanje plodova. Ona mora biti optimalna ( za određene vrste ili sorte – primer za jabuku 0,1,2,4,6 stepeni C; za krušku 0,1,2 stepeni C; za breskvu i šljivu oko – 1,1 stepen C itd). Niska temperatura trebalo bi da uspori brzo dozrevanje voća kao i kvarenje, bilo fiziološko, fiziološko-biohemijsko ili tehnološko. Trebalo bi podesiti stabilnu temperaturu, što je izvodljivo samo u veštačkim skladištima – hladnjačama.

Važan činilac je i relativna vlažnost vazduha, a njegove optimalne vrednosti karakteristične su za određenu vrstu voćaka i vrlo je slična za sorte u okviru vrste. Za jabučaste vrste iznose 85-90 %, za breskvu i kajsiju oko 85 %, za trešnju oko 85-90 % i dr. (Bulatović, Mratinić 1997).

Obična skladišta ( bilo da su ukopana, poluukopana ili nadzemna) imaju ozbiljan nedostatak u nemogućnosti održavanja konstantne temperature i relativne vlažnosti vazduha ). Uslovi su nepovoljni , jer za vreme blagih zima temperatura u njima je visoka, plodovi ranije dozrevaju, te im je trajašnost manja. U današnje vreme ona se, uglavnom koristi za čuvanje manje količine plodova i to najčešće za sopstvene potrebe.

Najsigurniji način da se plodovi dugo i kvalitetno sačuvaju i u većim iznosima i minimalnim padom kvaliteta jeste čuvanje u hlađenim skladištima. Ona mogu biti različita po tipu ( prizemna i nadzemna); po veličini; po sistemu hlađenja ( u kojima se hlađenje obezbeđuje pomoću vrlo isparljive tečnosti ( na primer amonijaka, freona, ili pomoću nezaledive tečnosti – glikolizovane vode i dr.

Međutim, veoma je značajno razlikovati hlađena skladišta po sastavu atmosfere, odnosno skladišta sa tzv. normalnom i kontrolisanom atmosferom. Upravo u hlađenim skladištima satav vazduha u toku čuvanja plodova može se znatno izmeniti. Najčešće dolazi do nagomilavanja CO2 , etilena i isparljivih materija iz plodova. Na taj način remeti se sastav vazduha, što se negativno odražava na trajašnost plodova.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

U današnje vreme, savremenog i intenzivnog tipa gajenja i skladištenja voća, za što dugotrajniju upotrebu i kvalitet čuvanja plodova sve se više koriste hladnjače sa kontrolisanom atmosferom , gde u satavu vazduha održava konstantna količina CO2 i O2 , koje su optimalne za određene sorte. To se postiže cirkulacijom, mešanjem i obnovom vazduha u komorama za čuvanje. Samim tim kvalitetno čuvanje većine komercijalnih sorti ( na pr. jabuke i kruške) može se produžiti za 2-4 meseca.

 

Piše: Mr Branko Tanasković, PSSS Čačak

Ostavite komentar