Grad naneo velike štete poljoprivredi

 

Dan nakon razarajućeg nevremena koje je pogodilo čačanska sela podno planine Jelice, zabrinuti voćari kupe plodove sa zemlje i sabiraju štetu.

Velika oštećenja pretrpela je kajsija, koja za samo nekoliko dana pristiže na berbu, piše Rina.

 

 

ČITAJTE I: U zoni delovanja gradonosnog oblaka uništeno je sto odsto useva

 

 

– Na samo sedam dana pred berbu kajsije grad je oštetio voćnjake, nevreme praćeno gradom bilo je snažno, padao je mešovit grad, bilo je krupnijih i sitnijih ledenica. Sada sagledavamo štetu I odmah su evidentni udarci na plodovima. Živimo od voćarstva, koje gajimo na pet hektara, najviše pretenduje šljiva, potom jabuka, kajsija i nešto kruške, kaže za RINU Zoran Stojić, voćar iz sela Banjica.

Foto: Rina

On dodaje da jaka oluja nije zaobišla nijedan voćnjak i da je šteta pričinjena svuda. Ipak, kako kaže, već dugo godina se bavi poljoprivredom i navikao je na ove teške uslove i vremenske nepogode.

– Grad je sve zakačio, ali već znamo da on retko kad Banjicu preskače, samo zavisi da li je jačeg  ili slabijeg intenziteta, poslednji put slično je bilo 2017. godine, rekao je za Rinu ovaj voćar.

Šteta skoro totalna

Profesor Svetomir Stamenković, voćar iz Banjice, kaže da je pregledima utvrđeno da je više od 95 odsto oštećenih plodova voća.

Foto: Rina

– Neki plodovi su totalno uništeni i veliki broj plodova je na zemlji, ti plodovi su praktično izgubljeni. Ono što je ostalo na granama potrebno je u narednom periodu zaštititi. Može da se nešto izvuče, da se spasi, jer, ako se ne preduzmu mere zaštite, sve će to propasti. Dakle, savetujem proizvođačima koje je zadesio grad da izvedu tretiranje što pre moguće, čim uslovi dozvole da zaštite ono što je ostalo, jer to što je ostalo može da ode u industriju, tako da proizvođači mogu da iskoriste bar jedan deo tih oštećenih plodova i poboljšaju svoj budžet, rekao je prof. dr Svetomir Stamenović, voćar iz Banjice.

On je naglasio da je tretiranje obavezno kod svih voćnih vrsta, kao i kod ratarskih i povrtarskih kultutre koje je grad oštetio.

Foto: Rina

– Nama predstoji prijava osiguravajućim kućama da oni izađu na teren, da vidimo kako će to proceniti I nadamo se da će biti realni u proceni, proizvođači uvek kažu, hoćemo da es osiguramo, ali da to uvek bude realna procena. Kajsija je stradala sedam dana pred berbu, spas je tako što će ići u industriju za rakiju, compote i sokove, što je jedini način da se oštećeni plodovi kajsije iskoriste, zaključio je Stamenković.

Šumadija: Pao grad, ali i neeksplodirana protivgradna raketa na porodičnu kuću

Grad veličine oraha pogodio je šumadijska sela, ali se dogodio i jedan incident u Gornjem Milanovcu.

Olujno nevreme praćeno gradom juče (13.6.) oko 17 časova zahvatilo je veći deo Topolske i Aranđelovačke opštine, drugi put ovog meseca. Gradonosni oblaci prema prvim informacijama pogodili su sela Lipovac, Vaganac, Kloka, Junkovac, Belosavci, Zagorica, Krćevac, Natalinci dok su u opštini Aranđelovac gradom pogođena sela Banja, Vukosavci, piše Toppress, a prenosi Agroklub.rs.

Goto: Toppress

Prema rečima meštana grad je bio veličine oraha i sitniji, a padao je sa jakom kišom. Ponovo je najveća šteta pričinjena na poljoprivrednim kulturama.

Grad je pogodio i kragujevačka sela Divostin, Drača i Poskurice, piše Glas Šumadije.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

Šteta je pričinjena i na teritoriji Gornjeg Milanovca, gde se centar grada zabeleo, a poljoprivrednicima u okolini uništena letina. Kako dalje otkriva ovaj medij, usled dejstva protivgradne zaštite dogodio se i jedan incident kada je na porodičnu kuću u ulici Proleterskih brigada pala neeksplodirana protivgradna raketa.

-Opština će nadonaditi štetu porodici, a svakako ćemo tužiti proizvođača raketa, istakao je na svom instagram profilu predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.