Proizvodnja rasada kasnog kupusa

 

Vreme za setvu rasada kasnog kupusa je od 25 maja do 25. juna. Za rasađivanje biljke dospevaju u prvoj ili češće tokom druge polovine jula, a berba počinje krajem oktobra –početkom novembra.

U obzir treba uzeti i činjenicu da svaki dan setve posle 10. juna produžava vegetaciju u oktobru i novembru za 7 dana.

Tokom vegetacije kupusa izdvaja se nekoliko faza porasta koje su specifične po dužini trajanja, kao i uslovima koji su potrebni da bi se sve faze prošle za idealan vremenski period.

 

 

ČITAJTE I: Povrtari rado dolaze na štand Instituta za povrtarstvo iz Smederevske Palanke

 

 

Seme kupusa se ne seje duboko, što znači da se pokriva slojem supstrata ili kvarcnog peska  od maksimalno 5 mm debljine. Svaka dublja setva utiče na produžavanje perioda nicanja i neujednačenosti ponika po veličini i porastu.

Foto: Pixabay

Optimalna temperatura za rast rasada je 15-18°C pri kojoj niče za tri dana. Nakon nicanja porast treba usporiti pa se temperatura spušta na 10-15°C. Da bi se dobio dobar rasad treba ga umereno i redovno zalivati. Za seme dobrog kvaliteta, dovoljno je 300-400 g semena za proizvodnju rasada za jedan hektar.

U vreme proizvodnje rasada kupusa treba obratiti pažnju na dobru osvetljenost biljaka, što znači da se mora paziti na sklop biljaka.

Ako je sklop biljaka gust, može doći do zasenjivanja i izduživanja rasada. U slučaju nedostatka vode biljke slabo napreduju, a ako je ima više suviše se izdužuju, stablo je tanko, krto i lako se lomi. Na ovo treba paziti tokom vrelih letnjih dana, kada proizvođači obično misle da rasadu prija puno vode.

Foto: Pixabay

Kad dnevne temperature dosegnu 25 i 30°C, a nekad i više, treba smanjiti norme zalivanja. To znači zalivati ređe i u manjim količinama. U suprotnom rasad dobija žutu boju, izdužuje se i postaje neotporan na bolesti. Rasad treba zalivati i pre rasađivanja, jer se biljke dobro obezbeđene vodom brzo oporavljaju i ukorenjavaju.

Kasni kupus se u toku vegetacije zaliva 10-12 puta, u vremenskom intervalu 8-15 dana između dva zalivanja, sa po 30-40 mm vode.

U periodu proizvodnje rasada moguća je pojava korova, bolesti i štetočina, što može u manjoj ili većoj meri ugroziti proizvodnju.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

Kvalitetan rasad treba da je čvrst, zdrav, sa najmanje četiri normalno razvijena lista i dobro razvijenim korenovim sistemom. Radi sigurnosti potrebno je proizvesti oko 10% rasada više, zbog kasnijeg popunjavanja praznih mesta na njivi gde rasađivanje nije uspelo.

Ukoliko je rasad kupusa prerastao i ako se sadnja odvija po toplom vremenu, poželjnjo bi bilo “odrezati” deo lisne rozete, kako bi smanjili isparavanje vode preko lista i tako poboljšali primanje biljaka. Kod ove mere obavezno voditi računa da se ne ošteti vegetacioni vrh biljke, koji je u stvari buduća glavica.

Piše: Nada Lazović-Đoković, PSSS Srbije