Grad obrao useve pre vremena

 

Grad koji je juče padao u popodnevnim satima pričinio je štetu na području Trešnjevice i Mirosaljaca u opštini Arilje. Pojedini voćari kažu da su malinjaci potpuno uništeni. Zabelelo se od grada i u Vrnjcima.

Prema rečima Predraga Maslara, predsednika Opštine Arilje, grad je pričinio veliku štetu na području pet mesnih zajednica, ali se strahuje da je zahvatio i veće područje.

 

 

ČITAJTE I: Pokrenut portal za mapiranje i detekciju požara na poljoprivrednim parcelama

 

 

 

Na teritoriji pet mesnih zajednica – Vigošte, Bogojevići, Stupčevići, Latvica i Radobuđa – jači grad u trajanju od oko 30 minuta naneo je veće štete na poljoprivrednim usevima.

Zbog velike količine kiše i grada, oštećeni su i lokalni putni pravci.

Grad je padao i u drugim delovima Srbije. Iznad vrnjačkih naselja Vrnjci i Dubrava nadvio se oko 18 časova gradonosni oblak.

Grad veličine oraha padao je dvadeset minuta, ali nije naneo štetu.

-Plantaže borovnica spasle su nam gradonosne mreže, inače bi ih omlatio, rekao je za RTS Ivan Građanin, vlasnik plantaže borovnica u Dubravi.

U drugim delovima Vrnjačke Banje padala je samo slaba kiša, ali se nevreme preselilo ka Kruševcu.

Jaka kiša, vetar i mestimično sitniji grad zahvatili su i Kruševac nešto pre 19 časova.

Velika količina vode sručila se na ulice. Za 20 minuta, koliko je i trajalo nevreme, pala su 6,4 litra kiše po kvadratnom metru.

Jačina vetra oko 19 časova iznosila je 20 metara u sekundi. Kiša i dalje pada, ali slabim intenzitetom.

I banatske njive stradale od grada

Olujno nevreme sa kišom,jakim vetrom i gradom poharalo je predhodnih dana i pojedinim delovima opštine Zrenjanin. I ako su delovale sve protivgradne stanice u Česteregu, Banatskom Dvoru i Zrenjaninu na pojedinim usevima štete su stopostotne, komisije za procenu će snimale su stanje na terenu.

Poljoprivrednici su obišli njive koje su stradale od grada, a reč je celom jednom reonu.

-Potuklo je više stotina hektara u ovom delu, a tu kod mene konkretno nekih devedeset do stotinu hektara je zahvaćeno, mogu se videti sto posto uništeni su usevi. Mi koji smo osigurali useve čekaćemo procenu osiguravajuće kuće pa ćemo raditi, kaže Ognjen Rackov ratar iz Zrenjanina.

Zlatomir Živanov kaže da mu je uništeno deset hektara suncokreta i šest hektara kukuruza.

-Vodećemo kako dalje.  Para i sredstava koliko smo imali uložili smo u predhodnu setvu.  Da li ćemo se snaći i naći novac da uložimo sada u ovu drugu, koju moramo da obnovimo, i da li ćemo naći semena na tržištu, to je veliko pitanje, kaže Živanov.

On kaže da nije osigurao više površina jer je imao loše iskustvo sa osiguravajućim kućama.

O šteti na usevima slično razmišljaju i stručnjaci, ali kažu da još ima vremena za neke kulture.

-Što se tiče suncokreta i kukuruza tu još imamo vremena da uradimo nešto, da nađemo neko rešenje. Ovde nema dovoljno biljaka, ostaće jako malo, i ne može se nadati nekom prinosu, kaže agronom Dejan Jovanović.

Kaže da semena ima, da će se naći i finansije jer je jeftinije posejati ponovo nego ostaviti prazna polja.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Grad je ipak najveću štetu pričinio pšenici i ječmu, za manje od petnaest dana bi trebala početi žetva ječmaa, za manje od mesec dana i žetva pšenice, kombajni po svoj prilici nemaju šta da traže na ovim poljima, a kolika je ukupna šteta od grada znaće se tek kada nadležne službe završe današnji pregled ovih polja.

Izvor: RTS i FB

 

 

 

Ostavite komentar