Hoće li godina biti berićetna za voćare?

 

Kako za „Blic“ priča dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku, jedan od najpriznatijih domaćih stručnjaka u toj oblasti, cene voća skočile su svuda u svetu, a na svetskom tržištu trenutno „vlada neko stanje inflacije zbog viših cena sirovine i radne snage“. Uz to, loši vremenski uslovi doveli su do toga da u Evropi vegetacija kasni 10 do 15 dana, što će dovesti i do kašnjenja u sazrevanju.

U odnosu na normalnu proizvodnju, rod maline će biti redukovan od 30 do 40 odsto. Što se tiče šljive, prilično je neujednačena situacija od područja do područja. Na nekim područijima je pretrpela minimalna oštećenja, ali je negde izmrzla čak i do 30 procenata. Ako ostane ovako, očekuje nas prosečan rod šljive. Problem su sada nestabilne vremenske prilike, odnosno štetno dejstvo grada naročito u Šumadiji, što će sigurno uticati na prinos – smatra Leposavić.

Već postojeći deficit na svetskom tržištu i prognozirani manji prinos, kada je u pitanju „crveno zlato“, trebalo bi da obećavaju znatnu bolju cenu za malinare, sa čime se Leposavić slaže.

Ostavite komentar