Hoće li se širiti stada u dragačevskim selima?

Više od dve trećine stanovnika Dragačeva živi od poljoprivrede. Da bi unapredili stočarstvo, po kome je nekada taj kraj bio poznat, lokalna samouprava povećava subvencije za uzgoj stoke.

Za proširenje stada sve je više zainteresovanih gazdinstava u dragačevskom kraju. I Ružičići u Milatovićima, planiraju povećanje stada koje sada ima skoro 90 grla. Godišnje pripreme oko 30 ženki za priplod koje idu na prodaju.

– Može da se proda svako kvalitetno žensko jagnje za priplod. Muška jagnjad idu za klanicu to poneko se ostavi za pripust, ali interesovanje je strašno poraslo u odnosu na ranije godine – kaže Snežana Ružičić, selo Milatovići.

Stočarstvo je, kažu, uz radove u polju težak posao. U štali Bogdanovića u Rogači je 16 grla goveda – deset muznih krava i šest junica. Znači im dodatna zarada, jer mesečno predaju oko šest tona mleka. Ističu i da važnu ulogu u proizvodnji ima genetika.

– Ostavljamo našu telad. Prošle godine smo ostavili petoro ženskih teladi i ove godine planiramo jedno petoro da ostavimo. Ranije smo kupovali te krave, ali nam to nije išlo nešto za rukom kako treba najbolje – kaže Zoran Bogdanović iz sela Rogača.

Da stočari ostave najbolja grla i povećaju stočni fond, pomaže im i Opština Lučani. Ove godine namenila je 45 miliona dinara za podsticaj poljoprivrednicima. Dobar deo je upravo za stočarstvo.

– Ne možemo da pričamo o povećanju stočnog fonda nažalost zbog depopulacije stanovništva, ali da bar ostanemo na istom nivou na kome smo – kaže Miloš Jovičić, zamenik predsednika Opštine Lučani.

U dragačevskim selima trenutno se gaji oko 4.000 krava i više od 10.000 ovaca.

Izvor: RTS

Foto: pixabay

Ostavite komentar