Hrana za hajkere novi biznis u prehrambenoj industriji Srbije

Znaju ljubitelji prirode da se planina ne može ukrotiti samo snagom volje, već uspeh zavisi i od kvalitetnih obroka koje u ekstremnim uslovima planinarenja gotovo da nije moguće pripremiti.

Zbog toga je maratonac i zaljubljenik u prirodu Zoran Vukelić pokrenuo je u Zemunu proizvodnju obroka za hajkere. U kompaniji „HikingFood“ se priprema posebna hrana za planinare koja im daje energiju za osvajanje najtežih planinskih vrhova sveta.

Inspirisan životnim navikama plemena Tarahumara iz Meksika, koji sebe nazivaju Raramuri – trkači, Zoran je primetio da oni trčeći prelaze velike distance a izdržljivost duguju specifičnoj ishrani. Tako se rađa ideja za „Fibro“. Visokokalorična hrana upakovana je u jednu grickalicu, obrok od 55 grama sa 200 kalorija.

-FIBRO je nastao u Londonu gde sam živeo, a inspiracija za ovaj proizvod došla je tako što sam istraživao prehrambene navike plemena Tarahumara iz Meksika koje živi u Bakarnom kanjonu. Čuveni su jer trčeći prelaze neobično velike distance, a izdržljivost duguju specifičnoj ishrani koja se sastoji od posebno termički obrađenih zrna kukuruza, poznatijeg kao pinole, kaže Vukelić.

Proizvodnju u Srbiji počeo je na inicijativu prijatelja, nakon nedavnog povratka iz Londona gde je živeo.

Ništa slično do pre samo nekoliko meseci nije postojalo kod nas kao ni u većini evropskih zemalja. Osnivanjem kompanije „HikingFood“ u Zemunu, Zoran je našu zemlju stavio u grupu tek nekoliko država koje proizvode ove specifične obroke za ljubitelje prirode.

U početku, proizvod se prodavao na više od 40 mesta u Londonu i okolini, a nova faza u kompaniji na čijem je čelu, nastupila je kada iz privatnih razloga napušta Veliku Britaniju i vraća se u Srbiju, gde iznova pokreće posao.

Koliko je autdor industrija velika, ilustruju podaci da je po obimu poslovanja i broju zaposlenih samo u SAD, odavno pretekla finansijski, automobilski i farmaceutski sektor.

Da je pokretanjem proizvodnje specijalne hrane za planinare u Zemunu Srbija postala jedna od nekoliko zemalja u svetu u kojoj se prati moderan trend razvoja ovih proizvoda, potvrđuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.

-Iako se epicentar razvoja ove industrije nalazi u Americi, Evropa nipošto ne zaostaje. U pojedinim sektorima vrlo uspešno konkuriše kompanijama sa one strane Atlantika. Ono gde Evropa definitivno zaostaje za Amerikom jeste najnoviji trend razvoja i proizvodnje hrane za hajkere, objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja.

Brojke pokazuju da autdor industrija beleži stalni rast i da je pretekla sektor energenata u SAD. Samo u 2019. godini, ova industrija zabeležila je u Americi priliv od 887 milijardi dolara i obezbedila redovne plate za 7,9 miliona ljudi.

Izvor: Privredna komora Srbije

Ostavite komentar