Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije: Problemi u agraru se, kao i dosad, guraju pod tepih

 

Na juče (11. januar 2024.) održanoj prvoj redovnoj sednici za 2024. godinu Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, diskutovalo se o aktuelnim dešavanjima u poljoprivredi i, kako je u saopštenju navedeno, skandaloznom sastanku održanom 11.1.2024. u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

 

ČITAJTE I: Šta se desilo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede?

 

 

 

Odlučeno je da Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije više neće prisustvovati sastancima na kojima se pojavljuju predstavnici pre svega Asocijacije 2022, NAPS i PPS kao i drugih udruženja koja nisu pokazala volju, želju za saradnjom i delovanjem za opštu dobrobit poljoprivrednika u Srbiji

-Takođe, pozivanje ovih i sličnih udruženja smatraćemo činom  provokacije  i željom institucija da se nagomilani problemi u agraru Srbije NE reševaju nego da se, kao i dosad, guraju pod tepih, navodi se u saopštenju.

Zatim je zaključeno da udruženja koja su aktivno učestvovala u poslednjih par godina u promenama kreiranja agrarne politike nemaju povratne informacije od institucija o praktičnoj primeni istih.

Tu se misli na:

-Uređenje kompletnog sistema skladištenja, prometa i trgovinom poljoprivrednih proizvoda;

-Povećanje subvencija;

-Ukidanje naknade za odvodnjavanje;

– Finansijskih olakšica za gorivo u poljoprivredi itd.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

-Te se to kasnije okarekteriše kao ŠUM u komunikaciji. Ova udruženja nemaju povratnu informaciju npr. šta su povezana lica u RPG-u, kako se sprovodi refakcija za dizel koji se toči za poljoprivredu od 01.01.2024. i slično, saopštili su članovi Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije

Odlučeno je i da Inicijativa podrži svako rešenje unosa parcela u RPG tj. eAgrar koja su u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije. Takođe, neće podržati osnivanje Poljoprivredne komore kao ad-hok i prisilnog rešenja bez ikakvih osnova i opravdanja za njeno osnivanje.

Piše: Jasna Bajšanski