Šta se desilo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede?

 

O dve teme trebali su danas (11. januara 2024. ) pričati predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika koji su inicirali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković.

Međutim, i ako je trebalo zajednički tražiti rešenje za, kako poljoprivrednici kažu, dva presudna problema u daljoj proizvodnji, oni su sastanak napustili veoma brzo nakon njegovog početka.

Kao razloge navode to što su na sastanak došli i predstavnici nekih drugih udruženja, a Brnabićeva se nije pojavila.

 

 

ČITAJTE I: Nemačka smanjuje subvencije poljoprivrednicima, Velika Britanija ih povećava

 

 

 

Kako je za Agroklub.rs ispred Udruženja poljoprivrednika “Stig” rekao Nedeljko Savić, sastanak je prekinut jer su došla neka udruženja koja nisu bila pozvana, odnosno nisu ga inicirala.

-Mi smo pokušali to da prevaziđemo na samom početku, međutim ministarka je insistirala. Teme nismo ni uspeli da otvorimo. Ja nemam ništa protiv, mogu druga udruženja da dođu, ali ne na sastanak gde smo mi delegirali temu, rekao je Savić.

On je dalje objasnio da je ministarka shvatila da je reč o otvorenom pozivu, iako nigde nije bilo zvaničnog poziva upućenog udruženjima. Uprkos činjenici da je sedam udruženja tražilo da raspravi prisustvuje i premijerka, ona se nije pojavila.

-Sad tražimo sastanak samo sa premijerkom, jer očigledno sa ministarkom ne možemo “da dobacimo dotle” i to je to, rekao je za Agroklub.rs Savić i dodao da protest nije isključen.

Pored Udruženja“Stig“ na sastanku su bili i članovi Udruženja „Naše mleko“, Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženja „Složni Pikadinci“, Udruženja „Brestovački ratari“, Spas i opstanak stočara Zapadne Srbije i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu

Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

 

 

 

 

Teme o kojima su poljoprivrednici želeli da razgovaraju su bile osnivanje Poljoprivredne komore, koju oni vide kao nepotrebnog posrednika između njih i resornih institucija i upisivanje parcela sa neoverenim ugovorom u eAgrar.  Na poslednjem sastanku ministarka Jelena Tanasković to nije dozvolila, a zbog toga će mnogi poljoprivrednici biti sprečeni da apliciraju za subvencije.

Priredila: Jasna Bajšanski